2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1945. február 13.

2019. február 13. 14:46 Múlt-kor

1945. február 13-án agyonlőtték Buda rémét, 1400 „bombavető” repült Drezda fölé, döntetlennel végződött az Argentína-Chile futballösszecsapás, és egy magyar nő a villamos elé ájult Buenos Airesben, azonban semmi baja sem lett. A világháborús papírhiány és a politikai káosz miatt ebben az időszakban csekély számú magyar napilap jelent meg, ám mindegyik címoldalán hozta a magyarság szempontjából legfontosabb hírt.

Egy fiatal nő csodálatos balesete

„Buenos Aires, február 13. Csodával határos módon menekült meg a biztosnak tetsző haláltól egy fiatal nő. Josefina Freidia 26 éves hajadon a földalatti villamosnak a Carlos Pellegrininél levő megállójánál várakozott a “B”-vonal egyik kocsijára s amikor az berobogott, a nő elájult és a kocsisor elé zuhant. Kétségbeesett segélykiáltások hangzottak fel a várakozó tömegből, a kocsivezető fékezett is, — azonban nem tudta a villamost megállítani és így az egész kocsisor elhaladt az ájult nő fölött. Mindenki a legborzalmasabb látványra volt felkészülve, a halálra gázolt nő testrészeit vélték minden felé szerteszóródni s a szerencsétlenség színhelyére tóduló tömeg ott találta a sínek között az elájult nőt — sértetlenül. Valamilyen csodálatos véletlen folytán olyan szerencsésen esett a kerekek közé, hogy feje felett elhaladhattak a kocsik anélküli, hogy a legkisebb karcolást is okozták volna. Súlyos idegállapotban vitték a mentők állomására, ahol segélyt nyújtottak neki, majd hazavitték lakására” – tudósított a Délamerikai Magyarság.

Agyonlőtték Buda nyilas rémét

„Fellélegzett e héten a ma már csendes és az óvóhelyekről felköltöző harmadik kerület: agyonlőtték a leghírhedtebb nyilas terroristát: ifj. Mazán Jánost, aki saját bevallása szerint nyolc rendőrt és tizenegy polgári egyént ölt meg. A Bécsi-út 102. számú ház (a híres budai nyilas központ) volt ifj. Mazán János főhadiszállása, ahol testőrsége élén szinte kiskirályhoz méltó gazdagságban és hatalommal élt. Nappal csend volt a háztájékán, annál elevenebb volt az éjszakai órákban, amikor is az odahurcolt emberek kínzásainak rémületes hangja az utcára is kihallatszott, a szomszédos házak lakóinak ijedelmére. Mazán apja a párt pénztárosa volt, fiát nyilas szellemben neveltette. A húsz éves ifj. Mazán János lelketlenséggel és lelkiismeretfurdalás nélkül gyilkolt és áldozatairól listát vezetett, amit utólag megtaláltak nála. Az orosz csapatok bevonulása után, mint partizán működött. Elfogták. Kihallgatásakor nem tagadta a gyilkosságokat. Agyonlőtték” – számolt be a Szabadság.

Szénért fát ad cserébe a város

„Felhívja a város tűzifaosztálya a város szénnel rendelkező lakóit, hogy szénkészletüket a malmok üzembentartásához a faosztálynál ajánlják fel, ahol dupla mennyiségű fát kapnak a szén ellenében. Egymázsás tétel is felajánlható” – adta közre a hírt a Makói Népújság.

Helyreállítják a Ferenc József-hidat

„A Ferenc József-híd helyreállítási munkálatai már megkezdődtek. A hidak közül a Ferenc József-híd sérült meg a legkevésbé, ezt a hidat valószínűleg rövidesen használhatóvá tudják tenni. Az utcákról bámulatosan rövid idő alatt eltakarították a romokat, az utak járhatók és tiszták. A legsürgősebb feladat a víz- és áramszolgáltatás megindítása. A földszinti helyiségekben egyes helyeken már van víz, sőt az áramszolgáltatás is megindult. A Magyar Színház Szabadság matinéján fellép Major Tamás, Várkonyi Zoltán, Greguss Zoltán, Gobbi Hilda, Székely Mihály, Failoni Sergio, az Opera volt karmestere. Az üzleteket és az üzemeket a nyilasok és németek kirabolták. Az üzleti élet még nem indult meg, a betört kirakatok feldúlva, üresen tátonganak. Az elöljáróságok már elrendelték az építőipari szakmunkások összeírását és felszólítják az építőipari szakembereket, hagy a munka felvétele céljából sürgősen jelentkezzenek. A rombadőlt házak kijavításait ahol lehet, már megkezdik” – számolt be a Népszava a Budapest ostromát követő helyreállítási munkálatokról.

Eldöntetlenül végződött Argentína és Chile mérkőzése

„Vasárnap este játszották le Chile fővárosában a délamerikai futball bajnokságért folyó küzdelemben azt a mérkőzést, amely — Argentína és Chile között — a nagy eső miatt annak idején elmaradt. Rendkívüli érdeklődés mellett, mintegy 70.000 néző jelenlétében folyt le a nagy találkozás, amelyről legalább még 20.000 ember maradt el, mert már nem tudott helyet kapni. A mérkőzés első félideje a chilei csapat teljes fölénye mellett folyt le és 1:0 arányban végződött. A második félidőben is 22 perc telt el, amíg a lassan magához térő argentínai csapat ki tudta egyenlíteni a gólt és azontúl nem történt többé változás, a mérkőzés 1:1 gólarányban eldöntetlen maradt. Most a két csapat áll — 7—7 ponttal — a bajnoki táblázat élén és a további mérkőzések, főként az Uruguayal való találkozás fogja eldönteni a győzelmet” – írta a Délamerikai Magyarság.

Csak a régi áron mérhetnek italt a vendéglősök

„Tegnap közöltük, hogy az orosz katonai parancsnokság enyhítette a szesztilalmat. E rendelkezés szerint a vendéglők, éttermek, kocsmák reggel 6 órától tarthatnak nyitva és az italokat, melyeket kiszolgáltatnak csak a hatóság által megszabott régi áron árusíthatják. Akit ártúllépésen érnek, szigorú büntetésben részesül” – adta hírül a Makói Népújság.

1400 bombavető Drezda felett

„A Vörös Hadsereg diadalmas előrenyomulásával egyidőben erősödik a légi offenzíva Németország felett. A szerdára virradó éjszaka 1400 angol repülőgép támadta a német katonai célpontokat. A gépek főcélja Drezda volt Az angol légügyi minisztérium jelenti, hogy Drezda vasúti hálózatát és ipartelepeit súlyos szövetséges bombatámadások érték. A szövetséges bombázók másik célpontja Magdeburg és Bonn volt. Ugyancsak bombázták Osnabrücköt, Münstert, Braunschweiget, Brémát és Casselt, valamint a Ruhr-vidéket, továbbá Bécs és Grác vasúti célpontjait és a Brenner-hágót” – számolt be a Népszava, azt azonban kihagyta a tudósításból, hogy a hadászatilag és iparilag sem jelentős Drezda indokolatlan bombázása során a város jelentős része megsemmisült, a kialakuló lángtengerben pedig több tízezer ártatlan ember vesztette életét.

Három hónapig tartott a magyar főváros ostroma

„Több, mint háromhavi körülzárás és hat héten át folyt uccai (!) harcok után kedden érkezett az első orosz jelentés arról, hogy a magyar főváros területén megszűntnek tekinthető a szervezett ellenállás, ami más szavakkal azt jelenti, hogy az ostrom véget ért és az egykor világszép Budapest helyén maradt romok között már nincs több nazi... Az utolsó két napon 30,000, összesen több, mint 100,000 katona esett orosz fogságba” – tudósított a Délamerikai Magyarság a második Sztálingrádnak is nevezett Budapest ostromáról, amely során a védők és a polgári lakosság körében az elesettek és a sebesültek száma több mint százezerre tehető. Mellettük mintegy 80 ezer orosz katona halt meg a harcok során, és további 240 ezren sérültek meg a jelentések szerint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
(Délamerikai Magyarság, 1945. február 14.)(Szabadság, 1945. február 14.)A Népszava. 1945. február 15-i lapszáma 3. oldalának hirdetései
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár