2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A „szűzies hős” Hitler gondosan ügyelt arra, hogy a nyilvánosság ne tudjon szeretőjéről

2019. február 6. 15:57 MTI

107 éve, 1912. február 6-án született Eva Braun, aki több mint tíz éven keresztül volt Hitler társa, rövid ideig felesége, s akinek szerepéről egészen a világháború végéig alig néhányan tudtak. A fiatal nő kevés politikai befolyással bírt Hitlerre, a náci pártnak sem volt tagja. 

Münchenben született, apja tanár volt. Nem volt különösebben jó tanuló, az atlétikát azonban nagyon szerette, ami meg is látszott az alakján. Tizenhét éves korában kezdett dolgozni eladóként a fotográfus Heinrich Hoffmann boltjában, aki a náci párt hivatalos fényképésze volt. Hamar megtanulta a kamera használatát és a filmelőhívás fortélyait. A nála huszonhárom évvel idősebb Hitlerrel Hoffmann stúdiójában találkozott először 1929 októberében. Eva 1932 után testvérével, Gretllel közösen bérelt lakást, s Gretl gyakran elkísérte testvérét és a vezért Hitler berchtensgadeni „házába”, a Berghofba, amely az Obersalzberg szikláján állt.

Hitler korábban Geli Rauballal, fél-unokahúgával élt együtt, aki 1931-ben öngyilkosságot követett el. A vezér szinte beleőrült a lány elvesztésébe, Eva Braunnal való kapcsolata csak ezután vált intenzívebbé. Eva kétszer is megpróbált öngyilkos lenni, valószínűleg azért, hogy Hitler figyelmét jobban magára irányítsa. Braun 1933-tól már fényképészként dolgozott Hoffmann mellett, így lehetősége volt, hogy csatlakozzon Hitler kíséretéhez, mint a nemzetiszocialista párt fotósa. 1935-ben Hitler lakást bérelt Evának és testvérének Münchenben, majd egy villába költöztek Bogenhausenben. 1936-ban Eva már Hitler "háztartásához" tartozott, ám ideje nagy részét továbbra is Münchenben töltötte és volt egy apartmanja Berlinben is.

Hitler szeretett különböző szerepekben tetszelegni, egyik kedvence a szűzies hős volt. A náci ideológia szerint a férfiak politikai hősök, harcosok, a nők pedig a tűzhely őrei. A Führer hitte, hogy vonzó a nők körében, s nőtlenségét igyekezett arra használni, hogy növelje politikai népszerűségét. Hitler és Braun soha nem mutatkoztak együtt a nyilvánosság előtt. Evának külön szobája volt a Berghofban, a berlini rezidencián és a berlini bunkerben is. A fiatal nő kevés politikai befolyással bírt Hitlerre, a náci pártnak sem volt tagja. Főként a fotózás, a filmek, az öltözködés érdekelték. Rengeteg filmet, képet készített a „belső körről” és ezek közül amit tudott igyekezett jó pénzért Hoffmann-nak eladni. Egy idő után Braun Hitler magántitkárává lépett elő, de soha nem vehetett részt a politikai megbeszéléseken.

Amikor Eva Braun 1944. július 20-án értesült a Hitler elleni sikertelen merényletről, ezt írta a Führernek: „Találkozásunk első pillanatától kezdve megfogadtam, hogy bárhová követlek, akár a halálba is.” 1945 áprilisában Braun Berlinbe utazott, hogy Hitlerrel legyen a Führer-bunkerben, és nem volt hajlandó eltávozni onnan akkor sem, amikor a Vörös Hadsereg már Berlin kapujában állt. Április 28-ról 29-re virradó éjjel a Führer és Eva Braun egy egyszerű polgári ceremónia keretében összeházasodtak. Az eseménynek Joseph Goebbels és Martin Bormann voltak a tanúi. Braun Eva Hitlerre változtatta a nevét.

1945. április 30-án délután elköszöntek az alkalmazottaktól. Három óra harminc perckor egy hangos dörrenés hallatszott, a szobába Hitler inasa, Heinz Linge és az SS-segédtiszt, Otto Günsche lépett be, s megtalálták Hitler és Eva Braun holttestét. Eva ciánkapszulát vett be, Hitler a jobb halántékára leadott lövéssel végzett magával. A holtesteket a bunker vészkijáratán keresztül a birodalmi kancellária kertjébe vitték, ahol elégették azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Eva Braun Hitlerrel a Berghofban (kép forrása: Wikimedia Commons)Eva Braun és testvére, Gretl (kép forrása: meisterdrucke.at)Kép forrása: pixels.com
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár