2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halottak is kerültek elő a pompeji tragédia idővonalát átíró házban

2018. október 25. 15:53 Múlt-kor

Újabb nagy jelentőségű felfedezés történt Pompejinél, ugyanabban az épületben, amelyben nemrég arra utaló nyomokat találtak, hogy a Vezúv vulkán Kr. u. 79. évi kitörése nem nyáron – ahogy eddig gondolták –, hanem ősszel történt. Most egy apró szobában öt emberi csontvázat találtak – vélhetően két nőét és három gyermekét.

A pompeji régészeti lelőhely igazgatója, Massimo Osanna elmondta: „megrázó felfedezés, de egyúttal nagyon fontos a történelemtudomány számára.” A csontvázak épek, és annak ellenére érintetlenek, hogy évszázadokkal ezelőtt történt fosztogatás a helyszínen. A régészek szerint a nők és gyermekek biztonságot keresve húzódtak az apró szobába, végül azonban itt lelték halálukat – hogy a plafon beomlásától, vagy már korábban, égési sérülések következtében, egyelőre nem megállapítható.

A felfedezés röviddel követi azt a múlt heti fejleményt, amikor a tudósok egy faszénnel írt dátumot találtak az egyik falon, amely a mai naptárban október 17-nek feleltethető meg. A ház nagy valószínűséggel építés vagy felújítás alatt állt – egyes részein padló sincsen –, és a feliratot a munkát végzők hagyhatták, ideiglenes jelleggel. A felirat a következő: „XVI K Nov”, azaz a november calendse (első napja) előtti 16. nap, amely a modern naptárban október 17-e lenne. A felirat dátuma igen közel lehet a kitöréshez – a faszénnel készült felirat hamar eltűnt volna magától, illetve letakarták volna vakolattal – erre azonban nem került sor a katasztrófa miatt.

Az eddig gondolt dátum – augusztus 24. – az ifjabb Plinius római író leírásából származik, aki távolról szemtanúja volt a kitörésnek, és 30 évvel később írt róla egy barátjának, a történetíró Tacitusnak küldött levélben. A dátummal kapcsolatban már korábban is merült fel kétség, amikor a régészek olyan megkövült faágakra bukkantak, amelyeken ősszel termő bogyók voltak, továbbá több, a tragédiakor használatban lévő parázstartó üst is előkerült, amelyek szintén hűvösebb időjárásra utalnak.

Osanna szerint a helyes dátum október 24-e lehet. „Igen valószínű, hogy [a felirat] Kr. u. 79 októberére datálható, pontosabban a nagy katasztrófa előtti hétre, amely e hipotézis szerint október 24-én történt.” Az olasz kulturális miniszter, Alberto Bonisoli a helyszínen a halvány feliratra mutatva „rendkívüli felfedezésnek” nevezte azt. „Ma, nagy alázatossággal, talán újraírjuk a történelemkönyveket azzal, hogy a kitörés időpontját október második felére tesszük” – mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A dátumot tartalmazó feliratA maradványok a beomlott mennyezet alatt helyezkednek el
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár