2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1911-ben egy párizsi árvaház „tombolán” sorsolta ki a gyermekeket nevelőszülőkhöz

2018. szeptember 3. 11:42 Múlt-kor

A 19. században és a 20. század elején az árvák számára mindenhol borzasztóak voltak a körülmények: az árvaházakban és az utcán is könnyen térhettek rossz útra, illetve számtalan veszélynek voltak kitéve. Napjaink gyámügyi rendszerei még távol voltak, azonban előfordultak próbálkozások az intézetekben élő gyermekek családoknál való elhelyezésére.

A Popular Mechanics című amerikai tudományos-technikai folyóirat 1912. januári száma arról számolt be rövidhírként, hogy egy párizsi árvaház „babatombolát” tartott – azaz a jelentkező szülőjelöltek között árva kisgyermeket sorsoltak ki. Ahogy a hírben közölték:

„Egy lelencispotály [korabeli eufemizmus az árvaházakra] rendezte a sorsolást, a hatóságok beleegyezésével, azzal a céllal, hogy otthont találjon nagyszámú oltalmazottjának, illetve hogy pénzt gyűjtsön. A tombola bevételeit több karitatív intézmény között osztották el. A nyertesek természetesen alapos kivizsgáláson estek át, hogy meghatározható legyen nevelőszülői alkalmasságuk.”

Habár napjainkban egy ilyen hír kétségtelenül nagyobb visszhangot keltene, beszédes, hogy 1912-ben ez egy apró érdekességnek számított csupán. Ebben az időben a nyugati nagyvárosokban az árvák helyzete még mindig Charles Dickens regényeit idézően gyászos volt. A gyermekmunka gyakori volt, és sok esetben veszélyes gépek melletti munkát jelentett gyárakban minimális felügyelet mellett.

Ez azonban sok árva számára még a szerencsésebb esetnek számított: akik nem kerültek be árvaházba vagy a nincstelenek dolgoztatására szakosodott szegényházba, azoknak az utcán kellett magukról gondoskodniuk, ami legtöbbször előbb vagy utóbb a bűnözést jelentette.

A valamiféle gondozásba bekerülő gyermekeknek sem feltétlenül volt jobb soruk – a hatósági ellenőrzés ekkoriban még gyakorlatilag ismeretlen fogalom volt ezekben az otthonokban, így gyakorlatilag bármiféle abúzus megtörténhetett a gyermekekkel, nagy valószínűséggel következmények nélkül.

A legtöbb országban, így Magyarországon is, a megfelelő vagyonnal rendelkező adományozók alapították, illetve tartották fenn a szegényekkel és árvákkal foglalkozó otthonokat. Magyarországon az első országos szervezet 1885-ben jött létre, ez volt a Fehér Kereszt Egylet, amely 1895-ben összeolvadt az Országos Lelencház Egyesülettel, innentől Fehér Kereszt Országos Lelencház Egyesület néven működött tovább. Magas rangú tagjai, illetve pártfogói ugyan voltak a szervezetnek, de nem állt állami ellenőrzés alatt.

Az árvák kérdése sokakat foglalkoztatott világszerte – 1889-ben például Budapesten nemzetközi gyermekvédelmi kiállítást szerveztek – azonban az iparosodás következtében a városokba áramló tömegek miatt a munkabérek mindenhol alacsonyak maradtak, és világszerte nőtt a nyomorban élők aránya. Az állami szervek a századfordulót követően kezdtek komolyabban foglalkozni a kérdéssel. Az Egyesült Államokban például, ahol a cikk íródott, ugyanabban az évben, 1912-ben hozták létre a Gyermekügyi Iroda (Children's Bureau) nevű szövetségi szervet, amely a gyermekhalandóságot, a születésszámot, az árvaházakat, a fiatalkorúak bíróságait, a gyermekmunkát, a gyermekek betegségeit és egyéb kérdéseket vizsgálta.

A világ nagy részén a 20. század közepén indult meg a napjainkban is tartó folyamat, hogy a hatóságok az árvaházakkal szemben a gyermekek nevelőszülőknél való elhelyezését részesítsék előnyben. Ennek egy korai előfutára fedezhető fel a névtelen párizsi árvaház 1911-es „tombolájában”, amelyet akkoriban ünnepélyes alkalomnak tartottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A manchesteri katolikus fiúárvaház, 1901.Árvák New Yorkban, 1913.A londoni lelencispotály udvara, 1901.Nők a londoni St. Pancras szegényházban a századfordulón
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár