2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Isztambuli vakáció – évszázados fotókon élhetjük át egy német család útját az Orient expresszen

2018. augusztus 27. 12:58 Múlt-kor

Egy Balkán-túra a Duna mentén, egészen Isztambulig ma is olyan kaland, amit sokan szívesen átélnének. Nem volt ez másképp a 20. század elején sem. Most egy régi gyűjteményből előkerült fotókon átélhetjük egy német család 1903-as nyaralását - Bécstől egészen a szultáni fővárosig.

A Bréma mellett található német kisváros, Ottersberg lakója Wolfgang Wiggers. A szabadidejét fotózással és régiséggyűjtéssel töltő gimnáziumi tanár bukkant rá 2017-ben egy nagy adag, különleges fotónegatívra. A képek egy német család nyaralását örökítik meg, akik 1903-ban, Lohr am Mainban található otthonukból felkerekedve elutaztak Bécsbe, majd ott felszálltak a híres Orient expresszre. Az Isztambul felé vezető útat hol vonattal, hol egy dunai gőzhajóra szállva tették meg.

A napjainkban is fantasztikusnak számító utazást több mint 200 fényképen örökítették meg. A negatívok egy része sajnos nedvesség miatt súlyosan károsodott az elmúlt évszázad folyamán, és maga a kamera sem volt a legjobb minőségű Wiggers szerint. Az előhívott képeken mindazonáltal így is átélhetjük a hosszú út állomásait. Sétálhatunk Bécsben, megcsodálhatjuk a Budai Várat, vendégeskedhetünk Bukarestben és bepillanthatunk a Balkán sokszínű népeinek mindennapi életébe is. Az utazás pedig Isztambulban sem ér véget, a korabeli török fővárost követően a német család továbbutazott dél-kelet felé, egészen Eskisehir városába, ahol feltehetően egy baráti családot látogattak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az osztrák parlament épülete BécsbenVacsora Bécsben, mielőtt Budapest felé indultak volna vonattalReggel a bécsi piactérenA Hofburg udvaraA Pestis-oszlop BécsbenAz Orient expressz egy vagonjaSzófiaSzófiaHajóval a DunánBukarestVendégségben egy bukaresti családnálVendégségben egy bukaresti családnálVendégségben egy bukaresti családnálBazias vasútállomásIsztambulIsztambulIsztambulBíborbanszületett Konstantin obeliszkje IsztambulbanA Hagia SophiaTaksim-térKóborkutya IsztambulbanA II. Vilmos német császár által ajándékozott kút IsztambulbanÉrkezés EskisehirbeEskisehirEskisehir külvárosaA budai vár (még útban Isztambul felé)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár