2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életkorát eltitkolva, 15 évesen házasodott meg Annie Jones, a leghíresebb szakállas asszony

2018. július 25. 17:04 Múlt-kor

A „gyermek Ézsau” már egy évesen a világot jelentő cirkuszi deszkákra „léphetett”, amelyet később sem hagyott el. 15 éves volt, amikor eltitkolta életkorát, és feleségül ment egyik kollégájához, míg szülei tomboltak, ugyanis kiváló pénzszerzési lehetőségként tekintettek a lányra. A 19. század legismertebb szakállas nője fiatalon hunyt el, élete végén a „freak” szó használata ellen küzdött.

Annie Jones a polgárháború utolsó évében, 1865-ben született Virginia államban, a népszerű szóbeszéd szerint édesanyja méhét már pelyhedző állal hagyta el. A cseperedő kislány egyre dúsabb arcszőrzetét látva a szülei eleinte teljes pánikba estek, ám ez idővel elhalványult, miután meglátták benne az egyedülálló pénzszerzési lehetőséget. A kis Annie még egy éves sem volt, amikor szülei már sikerrel felkeltették P. T. Barnum, a 19. századi Egyesült Államok legsikeresebb szórakoztatóművészének és cirkusztulajdonosának figyelmét, aki bemutatta a gyermeket a közönségnek egy New York-i kiállításán. Az apróságot a „gyermek Ézsau” néven nevezték, utalva a bibliai Jákob igencsak szőrös ikertestvérére, Izsák legidősebb fiára.

A hirdetés pedig így szólt: „a bozontos teremtmények legcsodálatosabb ismert példánya Ézsau kora óta”. A kislány tehát már azelőtt bekerült a showbizniszbe, hogy egyáltalán megtanult volna járni. Olyan népszerű attrakció vált belőle, hogy Barnum a lány édesanyjának egy hároméves szerződést és 150 dollárt kínált. Ám Jones ennél jóval több időt töltött a „vitrin belső oldalán”. Ahogy teltek az évek a „gyermek Ézsauból” „Ézsau asszony” vált, majd karrierje a kevéssé fantáziadús „Szakállas asszony” megnevezésben csúcsosodott ki.

Idővel egyre divatosabb női ruhákban lépett fel, ami még jobban kiemelte a dús arcszőrzetével való kontrasztot, később pedig megtanult mandolinon is játszani. Az ellentétek asszonya vonzotta a tekintetet, és a magát előszeretettel csak „humbugherceg” néven emlegető Barnum egyik legemlékezetesebb cirkuszi „mutatványa” lett.

Nő a szörnyszülött mögött

Ma sem tudjuk biztosan, minek köszönhető Annie Jones szakálla, de elég valószínű, hogy a hirzutizmus nevű hormonális zavar miatt alakulhatott ki ezen állapot. A betegséget a nőkben normálisan kis mennyiségben termelődő férfihormonok (androgének, úgy mint a tesztoszteron vagy a dihidrotesztoszteron) túltermelődése vagy a szőrtüszők androgén hormonok iránti érzékenységének fokozódása okozza, eredménye pedig a férfiakra jellemző, igen erős arcszőrzet. A hölgyek általában 5-10 százalékára jellemző, természetesen az intenzitása változatos. (Ám hozzá kell tenni, hogy férfiaknál is előfordulhat, csak az kevéssé feltűnő.)

Habár Barnum marketingtevékenységének köszönhetően bizonyára Jones volt a leghíresebb szakállas asszony, nem ő volt az egyetlen ismert. Az 1834-es születésű, mexikói Julia Pastrana „majomasszony” néven vonult be a történelembe, ugyanis egész testét befedte a sűrű, sötét szőrzet. Nem volt akkora nagy sztár, mint amerikai társa, ám Nyugat-Európában így is szépszámmal tekintette őt meg a közönség, csakúgy mint 1860-as halálát követően a mumifikált holttestét. A 17. században több szakállas asszonyról is tudunk, ilyen volt a bajor születésű Barbara von Beck (akit egy olajfestmény is megörökített az utókornak), vagy a Nápolyban élő Magdalena Ventura, akit szintén lefestettek, miközben gyermekét szoptatta.

Kevesen tudják, de a 19-20. században Magyarországon is élt egy báróné, Barcsy Szidónia, aki miután 19 évesen világra hozta gyermekét, rémülten vette észre, hogy arcán szakáll kezd burjánzani. Nem engedhette, hogy ezt a férje is észrevegye, ezért nekiállt egyesével kihúzogatni a nem kívánatos szőrszálakat. Egy ideig sikerült titokban tartania, milyen szerencsétlenség érte, ám aztán a szakálla olyan mértékben kezdett nőni és erősödni, hogy Antalnak is szemet, pontosabban kezet szúrt, amikor megsimogatta hitvese orcáját. A férj elég jól fogadta, sőt megtiltotta feleségének, hogy az eltávolításával bajlódjon. Élete azonban nem volt leányálom.

Pastranához hasonlóan Annie Jones sem élt hosszú életet. 1880-ban hozzáment egy Richard Elliot nevű férfihoz, akinek a cirkusznál az volt a feladata, hogy a járókelőket ékesszólásával becsalogassa. Ám mivel ekkoriban csupán 15 éves volt a lány, ügyesen elrejtette férje elől korát, és tiltakozó szüleit is sikerült leszerelnie. A házasság másfél évtizedig tartott, majd a válást követően Jonest egy bizonyos William Donovan kísérte ismét oltár elé. A páros úgy döntött, hogy kettesben hódítják meg Európa színpadjait. Az idilli állapot négy évig tartott, amikor a férfi váratlanul elhunyt. Az összetört asszony úgy döntött, hazatér, és ismét csatlakozott Barnumhoz, aki a „Greatest Show on Earth” című műsorában biztosított neki helyet.

Rövid élete végén a „freak” szó (amellyel a cirkuszok különleges adottságú embereit írták le) használata ellen küzdött. Mindössze 37 éves volt, amikor édesanyja egyik meglátogatása során megtámadta a tuberkulózis, és végleg ledöntötte lábáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Annie JonesAnnie JonesAnnie Jones egy cirkuszi plakátonBarbara van BeckBarcsy Szidónia
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár