2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Parancsnokaik beleegyezésével drogoztak az amerikai katonák Vietnámban

2018. április 20. 11:31 Múlt-kor

A vietnámi háborúban szolgáló amerikai csapatok több drogot használtak, mint bármely korábbi nemzedék amerikai egyenruhásai. A marihuánától az amfetaminokon át a heroinig a drogok annyira mindennaposak voltak a katonák körében, hogy 1970-ben a Narkotikumok és Veszélyes Drogok Hivatala (BNDD, a mai DEA egyik elődje) összekötője, Egil Krogh azt mondta Richard Nixon elnöknek: „nem drogproblémánk van Vietnámban, hanem drogállapotunk. A probléma az olyan dolog, aminek neki lehet állni és meg lehet oldani.”

Milyen szereket használtak a katonák?

A védelmi minisztérium 1971-es jelentése szerint a fegyveres erők tagjainak 51 százaléka használt már marihuánát, 31 százalék használt már pszichedelikus hatású szereket, mint például LSD-t, meszkalint, vagy pszilocibines gombát, és további 28 százalékuk használt már kemény drogokat, mint a heroin vagy a kokain. De a droghasználatot nem csak az határozta meg, hogy a katonák mihez fértek hozzá a feketepiacon: parancsnokaik szintén írtak fel nekik az újabbnál újabb tablettákat a teljesítményfokozás jelszava alatt.

Az amerikai kongresszus alsóháza bűnügyi bizottságának jelentése szerint a fegyveres erők tagjai 225 millió tablettányi stimulánst használtak fel 1966 és 1969 között. A hosszú missziókra való állóképességet biztosító amfetaminok mellett nyugtatókat is írtak fel a csapatoknak, hogy csökkentsék a szorongást és megakadályozzák a mentális összeomlást. Láthatóan működött: Vietnámban a katonák körében bekövetkező mentális összeomlások aránya egyszázalékos volt, szemben a második világháború tíz százalékával.

Belövés: A drogok és a háború rövid története című könyvében Lukasz Kamienski amellett érvel, hogy az amfetaminok elvonási tünetei legalább részben felelősek lehetnek a Vietnám civil lakossága ellen elkövetett atrocitásokért – a kikészült fiatal katonák így reagáltak a háború már eleve stresszes körülményeire. A legtöbb médiafigyelmet azonban mégis az illegális drogok – főként a heroin és a marihuána – kapták a konfliktus folyamán.

Miért volt ennyire gyakori Vietnámban a marihuána és a heroin?

Jeremy Kuzmarov, A függő hadsereg mítosza: Vietnám és a modern drogháború című könyv szerzője és a Tulsai Egyetem amerikai történelemprofesszora szerint több oka volt a széleskörű droghasználatnak Vietnámban. „Egyrészt azért volt, mert otthon megvolt az ellenkultúra, másrészt azért, mert folyamatosan rendelkezésre álltak a drogok, harmadrészt pedig mert egy morális összeomlás ment végre a hadseregben, ahol gyökeret vert a lázadás.”

Elsőként a marihuána széleskörű használata jelent meg, mivel a katonák könnyen beszerezhették a pszichotróp szert a falvakban, ahol egy kartonnyit lehetett kapni öt dollárért, vagy cigarettáért cserélték el. A marihuánát eleinte eltűrte a katonai vezetés. Ez akkor változott meg, amikor John Steinbeck IV., vietnámi veterán és a Nobel-díjas író fia írt egy cikket a Washingtonian című magazinnak 1968 januárjában a marihuánahasználat elterjedtségéről a csapatok körében, amivel igazi tűzvihart indított el a médiában. A kritika hatására a hadsereg rászállt a marihuánahasználatra (hetente körülbelül ezer katonát tartóztattak le a birtoklásáért ekkoriban), ezzel párhuzamosan felkeresték és elpusztították a marihuánát termő mezőket a dél-vietnámi haderő segítségével.

A váratlan következmény az volt, hogy sok katona átváltott a heroinra, amely szagtalan és ezáltal nehezebben megtalálható volt. A heroin szabadabban kezdett el Vietnámba áramlani 1970-ben Kambodzsából, miután ott polgárháború vette kezdetét. Egy, a Pentagon által összeállított tanulmány szerint 1973-ra a katonák 20 százaléka szokásszerű heroinhasználó volt. Felismerve a marihuánahasználat elfojtásának negatív következményét, egy magas rendfokozatú tiszt kijelentette, „ha azt jelentené, hogy abbahagyják a kemény cuccot, megvenném nekik a [Mekong-]delta összes marihuánáját és hasisát ajándékba.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy Saigontól 80 kilométerre lévő tisztáson kialakított állásban amerikai katonák egy általuk Ralph névre keresztelt sörétes puska csövéből szívnak marihuánafüstöt, 1970.Amerikai katonák gyújtanak meg egy borosüvegből és egy .45-ös kaliberű pisztolylőszer-hüvelyből barkácsolt vízipipát.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár