2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo da Vinci keze nyomát fedezték fel egy reneszánsz festményen

2018. április 17. 10:27 MTI

Művészettörténészek szerint részben Leonardo da Vinci festette azt a kicsiny reneszánsz festményt, amely a Worcesteri Művészeti Múzeum tulajdonában van. Az Arezzói Szent Donát csodatevése című festményről eddig úgy tartották, hogy egy kevésbé ismert firenzei művész, Lorenzo di Credi munkája.

A Yale Egyetem Művészeti galériájának főkurátora, Laurence Kanter szerint az 1475 és 1485 között keletkezett kép Leonardo félreérthetetlen kéznyomáról árulkodik. „Legalább fele részben” a reneszánsz mester festhette a művet, a többi Lorenzo munkája. Azért nem számoltak Leonardóval, mint a festmény készítőjével, mert stílusa akkor még nem volt érett. Azt feltételeztük, hogy a Leonardo által készült munkáknak a késői korszakában festett művekkel kell azonosulniuk, azaz a művésznek nem volt korai időszaka. Ez teljesen valószínűtlen - mondta Kanter a The Observer című brit vasárnapi lapnak.

A 16,6 x 33,5 centiméteres festmény a toszkánai Pistoia templomának készült. Szent Donátot ábrázolja, aki segít a hamisan lopással vádolt adószedőnek megtalálni azt a pénzt, amelyet elhunyt felesége korábban elrejtett tartalék gyanánt. A művet Andrea del Verrocchiótól rendelték meg, akinek firenzei műhelyében volt festőinas Leonardo és Lorenzo.

„Úgy gondolom, hogy ez Leonardo egy korai műve, mint ahogy van legalább hét festmény a világon, amelyről azt tartják, hogy részben ő festette, amikor Verrocchio műhelyében tanult” - hangoztatta a főkurátor, aki a baloldali alakot tulajdonítja Lorenzónak, bár a fejet és a testet Leonardo festhette. A másik alak "teljességgel Leonardo stílusában készült, csakúgy, mint a tájkép. „Abból amit a festőkről jelenleg tudok, világos, hogy egyetlen ilyen szintű művész volt Firenzében, Leonardo” - magyarázta.

A festményről végzett kiterjedt kutatásokban részt vett a worcesteri múzeum fő művészettörténésze, Rita Albertson és Bruno Mottin, a francia nemzeti múzeumok főkurátora. Albertson elmondta, hogy a festményt 1940-ben kapta a múzeum egy gyűjtemény részeként egy helyi műgyűjtőtől, aki szintén úgy vélte, hogy Leonardo művéről van szó. Bernard Berenson vitatott amerikai művészettörténész volt az többek között, aki Lorenzónak tulajdonította a művet egy fekete-fehér fotó tanulmányozása alapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár