2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Borovi Dániel, Vér Eszter Virág

Ferenc József és Sisi

„Mama (…) képtelen felfogni, hogy miért akar az ember férjhez menni, és hogyan várhat jót a házasságtól” – jegyezte fel csalódottan naplójába Mária Valéria – Ferenc József és Erzsébet kisebbik lánya –, amikor 1890-ben éppen készülődött az esküvőjére. E mondatok a császári pár házasságának egy olyan szakaszában kerültek papírra, amikor a házastársak az érzelemdús, de konfliktusoktól is terhes első időszak után már kialakították a harmonikus külön-, illetve egymás mellett élés szabályait. 

Ma legtöbben az 1950-es években készült Sissi-filmtrilógiából ismerik a császári és királyi pár történetét. A valóság – ahogyan az lenni szokott – természetesen sokban különbözik a filmben látottaktól. Az első rész a megismerkedés történetét népszínműves dramaturgiával színezte a valóságosnál romantikusabbra. A további két epizód pedig a házasság első tizenöt évének eseményeiből úgy szemezgetett, hogy a súlyos kapcsolati válságokat könnyen áthidalható konfliktusokká szelídítette. Bár a házasság további három évtizede sem volt feszültségektől mentes, a császári pár a dualizmus korának egyik szimbólumává vált.

A Ferenc Józsefnek feleséget kereső anya, Zsófia főhercegné 1853-ban saját szülőhazája, Bajorország felé fordult. Célja a családi kapcsolatok megerősítése, a német egységtörekvések támogatása, illetve a német szövetségen belüli hegemónia biztosítása lehetett, amikor választása húga, Ludovika legidősebb lányára, Ilonára esett. A hercegnőt és lányát Ferenc József közelgő huszonharmadik születésnapja alkalmából a császár családjának ekkor már rendszeres nyaralóhelyére, Bad Ischlbe hívták. Ludovika a találkozóra a kiszemelt menyasszony mellett az egyik kisebbik lányát, Erzsébetet is magával vitte. Mindenki meglepetésére a császár érdeklődését a még csak serdülő, tizenöt éves, az udvari viselkedési normákban viszonylag járatlan, így ebben a környezetben természetességével kitűnő Erzsébet keltette fel.

Lányszobából a trónra

Nem ez volt az első alkalom, amikor Ferenc József és Erzsébet – akik tehát unokatestvérek voltak – találkozott egymással. A későbbi császár az egyik 1843-as, Erzsébet szüleinek München melletti nyári rezidenciáján, Possenhofenben tett látogatását még naplóbejegyzésre is méltatta. Amikor a bécsi udvar az 1848-as forradalom eseményei elől Innsbruckba menekült, Ludovika gyermekeivel kereste fel nővérét. A látogatás során Ferenc József öccse, Károly Lajos szerelemre lobbant tíz éves unokatestvére, Erzsébet iránt, ez azonban nem vezetett házassághoz.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2017. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár