2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A British Musem iraki régészeket képez ki az Iszlám Állam miatt

2017. február 22. 11:12 MTI

A programot a brit kormány finanszírozza azzal a céllal, hogy megerősítsék technikai felkészültségüket az Iszlám Állam által elpusztított vagy megrongált ősi épületek és műkincsek megmentésében.

Jonathan Tubb, a program vezetője elmondta: a 2016 januárjában indított felkészítő kurzussal elsősorban az volt a céljuk, hogy valami előremutatót tehessenek egy olyan helyzetben, amely elég kilátástalan. Arra gondoltak, hogy felkészítik az iraki szakembereket, hogy amikor elérkezik az idő, és a régészeti helyszínek felszabadulnak, minden olyan tudás birtokában legyenek, amelyeket a körülmények a megőrzési munkához megkövetelnek.

Az iraki archeológusok három hónapos elméleti képzést kapnak a British Múzeumban, majd az iraki Tello és Darband-i Rania régészeti helyszíneken gyakorlati ismeretekre oktatják őket. Megtanulják a rejtett töltetek, csapdák felismerését, és olyan digitális technikákat sajátítanak el, amellyel geofizikai felméréseket tudnak végezni, értékelni tudják a műholdas felvételeket, valamint a helyszínek feltérképezésében és felmérésében alkalmazható többfunkciós eszközöket.

Tubb elmondta, hogy az első lépés minden esetben a helyszínről készített alapos fotódokumentáció. Minden részletet rögzítenek, mielőtt hozzányúlnának. Ez azért is fontos, mert jó esetben minden széttöredezett darabot megtalálnak. Tubb szerint nem szabad alábecsülni az ókori mezopotámiai civilizáció bölcsőjének régészeti mentését, mivel ez a múlt az ott élő emberek identitásához tartozik, és ha engedik eltűnni, azzal az identitásuk egy részétől fosztják meg őket.

A régészeti képzés programját a brit kormány finanszírozza, amely a projekt több mint ötéves támogatására 2,9 millió fontot (egymilliárd forintot) szánt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Diadalív Palmyra városában az ISIS megszállása előtt és utánBél temploma az ISIS megszállása előtt és utánA bibliai Jónás próféta sírja Moszulban az ISIS megszállása előtt és utánAz ISIS egy tagja fúróval rombolja szét az ókori Ninive szobrait
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár