2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elfeledett maja várost fedezhetett fel egy 15 éves a Google térképén

2016. május 12. 17:05

Egy kanadai tindézser a szobájából fedezhetett fel egy ősi maja várost a Yucatán-félszigeten, amihez mindössze a Google térképét, egy csillagtérképet, valamint az agyát használta. Felfedezését műholdképek is igazolhatják.

A quebeci Saint-Jean-de-Mathában élő William Gadoury régóta megszállottja a közép-amerikai civilizációnak, különösen az foglalkoztatja, hogy az ősi maják miként döntötték el, hová építik fel városaikat. „A maják kiváló építészek voltak, azonban gyakran olyan helyet választottak településeik számára, amelyet gyakorlati ok abszolút nem igazolt – például távol a folyóktól és a termékeny területektől” – mondta a fiatal kutatójelölt az CBC News-nak. „Azt is tudjuk azonban, hogy remek csillagászok voltak, így ebből próbáltam kiindulni” – tette hozzá.

Gadoury 22 darab maja csillagképet tanulmányozott, és úgy vélte, hogy az alakzatok csillagai – ha a csillagtérképet a földrajzi atlasz fölé helyzetük – pontosan lefedtek 117 ismert várost. Majd mikor a 23. csillagképet kezdte el tanulmányozni, rájött, hogy az egyik égitesthez nem tartozik egy maja település sem, adta hírül a News Discovery.

Ezt követően felvette a kapcsolatot a Kanadai Űrügynökséggel (CSA), ahol bemutatta Daniel De Lisle csillagásznak az elméletét. A gimnazista hozzáférést kapott a nagyfelbontású műholdfelvételekhez is, amelyek megerősítették elméletében. A Yucatán-félsziget sűrű növényzete alatt Gadoury valóban egy esetleges ember alkotta építményre, illetve egy elveszett maja városra bukkanhatott. Ezt megerősítik a csillagászati számításai is; úgy véli, piramisok maradványaira bukkanhatott.

De Lisle ugyanakkor elég óvatosan fogalmaz: „valóban egyenes szerkezetek láthatók a műholdtérképen, ami azt sugallja, hogy lehet valami a sűrű erdőség mélyén” – magyarázta a kutató az The Independentnek. „Talán egy emberi alkotásról lehet szó” – tette hozzá. Gadoury egyébként már el is nevezte a várost K’aak Chi, azaz a Tűz szájának. Tanulmánya nemsokára egy tudományos folyóiratban is megjelenik, míg a következő évben Brazíliába hívták egy konferenciára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár