2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így nézett ki a 7 ezer éve élt teheráni asszony

2015. június 19. 16:44

Rekonstruálták az arcát annak a hétezer évvel ezelőtt élt asszonynak, akit egy iráni régészhallgató még tavaly novemberben fedezett fel egy teheráni víz és szennyvíztisztító üzem területén végzett ásatás során.

Mahsa Vahabi iráni régészhallgató a teheráni Mowlavi utcán található ipari üzem területén eleinte csupán kerámiadarabokat talált, később azonban egy női csontváz is előbukkant a föld alól. A régészeti elemzések során kiderült, hogy az asszony hétezer évvel ezelőtt élt. Ezt követően az iráni Régészeti Kutatóközpontba kerültek a maradványok, ahol Mohammad Reza Rokni háromdimenziós CT-vizsgálatokat végzett rajtuk.

A kutató a Mehr iráni hírügynökségnek elmondta, „a háromdimenziós vizsgálatokat a csontváz egész felületén elvégeztük, és a szimmetria elve alapján rekonstruálni tudtuk a hiányzó részeket is, amelyek egyébként már alkalmatlanok voltak az elemzésekre”.

„Az elhunyt hanyatt feküdt a sírban, így mi is ebben a helyzetben végeztük a modellezést, hogy ne torzuljon a végeredmény. Ahhoz, hogy rekonstruálni tudjuk a teljes arcát, a hiányzó részeket háromdimenziós modellezéssel pótoltuk. A koponyát 11 ponton, többek között a szemeknél, orrnál, füleknél, az ajkaknál, az állnál, valamint az arc egyes részein „rögzítettük”, majd miután digitálisan kitöltöttük az ezen pontok által körbehatárolt részt, megszületett a női arc” - részletezte a munkát.

A szakértők az őskori nő hajszálait is igyekeztek rekonstruálni, azonban „mivel nem volt nyoma a hajszálaknak a koponyán, egy, a Teherántól délre található őskori régészeti helyszínen, Cheshmeh Aliban felfedezett kerámiában talált hajszálat használtuk fel alapnak”, tette hozzá. A kutatók szerint az elkészült rekonstrukció 95 százalékban egyezik meg a hétezer évvel ezelőtt élt asszony arcával. Hamideh Choubak, az iráni Régészeti Kutatóközpont igazgatója szerint érdemes volt elvégezni ezeket az időigényes elemzéseket, ugyanis a nyilvánosság számára mindenképpen érdekes lehet tudni, hogy miként nézhetett ki az őskoriak arca.

A mai Teherán területe már 7-8 ezer éve is lakott volt. Irán 8 milliós fővárosa egyébként 1796-ig csupán egy alig ismert és viszonylag jelentéktelen kis falucska volt, ebben az évben azonban Agha Mohammad kán országa fővárosává emelte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár