2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átadták a karapancsai kastély felújított parkját

2015. május 7. 17:48 MTI

Átadták csütörtökön a Gemenc Béda-karapancsai tájegységében álló karapancsai kastély felújított történelmi parkját, a rekonstrukcióra a Gemenc Zrt. 91 millió forintos európai uniós és hazai támogatást fordított.

A parkot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója és Wutholen Sarolta, a kastélyt építő Habsburg Frigyes főherceg unokája avatta fel ünnepélyesen. Fazekas Sándor köszöntőjében hangsúlyozta: a kormány, a Földművelésügyi Minisztérium támogatja az erdőgazdaságok természetvédelmi beruházásait a Gemencben és az ország más tájegységeiben is. Elmondta, a parkrekonstrukció egy ötszázmillió forintos felújítási program folytatása volt a karapancsai kastély területén.

A hazai kastélyparkokban évtizedeken át következetesen irtották a fákat, kultúrarombolás zajlott, aminek eredményeként alig maradt ép történelmi park az országban - emlékeztetett. Hozzátette, hogy a folyamat megfordítása az 1970-es, 1980-as években kezdődött, és még ma is tart. Zsigó Róbert azt emelte ki, hogy a rekonstrukció azt mutatja, hogy a Gemenc Zrt. a felelős erdőgazdálkodás mellett megőrzi és gyarapítja közös értékeinket.

Csonka Tibor hangsúlyozta: a felújításnak köszönhetően Magyarország újabb történelmi díszkerttel gazdagodott, hiszen a karapancsai kastély és major az eredetihez közeli állapotban pompázik. Emlékeztetett arra, hogy az egykori Habsburg-birtok területén 1999-től kezdve végeznek felújításokat, amelynek során helyreállították 19. század végén épült kiskastélyt és az 1910-ben épült vadászkastélyt. Megemlítette: a bellyei birtok már a múlt század elején is európai hírű szarvasvadászati terület volt, Karapancsa vendége volt I. Ferenc József, II. Vilmos német uralkodó, Ferenc Ferdinánd trónörökös és a kiváló vadász, Széchenyi Zsigmond gróf is.

A kétéves projekt során a 30 hektáros majorság területéből 15 hektáron végeztek beavatkozásokat. A több mint százéves, túlnyomórészt tölgyek és kőrisek borította parkban az idős, beteg fák kezelése mellett pótolták a hiányzó fákat, helyreállították az eredeti gesztenyefa allét, a vadászkastélyt övező neobarokk díszkertet, gyümölcsfajta-bemutató kertrészt hoztak létre. A parkban 1900 méter hosszú kerttörténeti tanösvény is épült, amely a faállomány mellett megismerteti a látogatókat vadászatok történetével és a környéken élő sokác nemzetiséggel is. A részben akadálymentesített útvonalon 44 táblán mutatják be a védett faállomány egyedeit a természetkedvelőknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár