2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iszlám érméket rejtett a viking pajzsdudor

2015. március 3. 13:16

2014 augusztusában egy fémdetektoros hobbirégész viking kori kardra bukkant Norvégia középső részén, Trondheimtől délre, a skauni mezőn. A középkori leletet azóta régészek is vizsgálták és több érdekes információt is megosztottak a közvéleménnyel, ám tulajdonosa kilétét nem sikerült felfedni.

A trondheimi Természettudományi és Régészeti Múzeum (NTNU) szakemberei 950-re datálták a kardot, s a vizsgált leletanyagban egy pajzsmaradványt is sikerült azonosítani. "Fogalmunk sincs, hogy kié lehetett a fegyver, annyit tudunk róla, hogy világlátott ember volt" - közölte Ingrid Ystgaard, a múzeum régésze.

A radiográfiai vizsgálat szerint a kard élén egy felirat látható, amely arról árulkodik, hogy a fegyvert Skandinávián kívül gyártották. Az olyan kardok, amelyeket felirattal láttak el, nagyon ritkák voltak a korban, s magas minőséget képviselnek, hacsak nem másolatok.

A pajzsdudorban (umbo) egy bőrerszény volt, amelyben számos iszlám érme rejtőzött - szakértők szerint ez egy újabb érv amellett, hogy a pajzs tulajdonosa sokat utazhatott kontinensszerte. Az egyik magyarázat szerint az érmék a mai Spanyolországból származhatnak: miután az arabok (mórok) Tárik vezetésével 711-ben meghódították az Ibériai-félszigetet, a 800-as években a norvég vikingek is elárasztották a területet, s végigrabolták a spanyol városokat.

De az is elképzelhető, hogy az érmék a volgai kereskedelmi utakon keresztül jutottak a mai Norvégiába. A 9. század végére a varég befolyás fontos tényezővé vált a kelet-európai kereskedelemben, hiszen a fontos víziutakon, köztük a Volgán és a Dnyeperen elsősorban az ő hajóik szállították az árukat - talán éppen érmékkel fizethettek a rabszolgákért, a szőrméért vagy éppen a rozmáragyarért.

Az archeológusok szerint számos jel árulkodik arról, hogy a sír, ahonnan a kard is előkerült, viking harcosé volt. Azontúl, hogy kardjával és pajzsával együtt temették el, a pajzsdudoron vágásnyomok (kardé vagy harci baltáé) láthatók. Az, hogy a férfi harc közben esett el, vagy természetes úton hunyt el, egyelőre nem tudni, ahogy azt sem világos, ki volt és mit keresett Skaunban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár