2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat őrült uralkodó

2014. november 11. 14:20

Megeshet, hogy a hatalom megrészegít, vagy a felelősség súlya nyom össze, néhányszor azonban egészségügyi magyarázata van annak, hogy miért beszél egy fának, miért hiszi magát állatnak, vagy miért dudorássza végig a sorsát eldöntő ütközetet egy király. Összeállításunkban hat uralkodót mutatunk be Nabukodonozortól kezdve Caligulán át Saroltáig.

A vadállatias Nabukodonozor

A történelem egyik legelső, őrültnek mondott uralkodója II. Nabukodonozor (Nabú-kudurri-uszur) babiloni király (i. e. 604-562) volt, akinek uralkodása idején a hatalmas közel-keleti birodalom virágkorát élte. Erre az időszakra tehető a zsidók babiloni fogságának kezdete, s az őrültségéről szóló, legjobb tudomásunk szerint egyetlen forrása is az izraelitákhoz kapcsolódik. Az ószövetségi Dániel könyve szerint a babiloni királyt maga Isten büntette meg, ugyanis az uralkodó túlságosan felmagasztalta magát.

"Neked szól a szózat, Nebukadnezár király! Elveszem királyi hatalmadat. Kitaszítanak az emberek közül, a mező vadjai közt lelsz tanyát, s füvet legelsz, mint az ökrök. Hét időszak múlik el így fölötted, míg belátod, hogy a Fölséges uralkodik az emberi királyság fölött, és annak adhatja, akinek akarja.” Még ugyanabban az órában beteljesedett a jövendölés Nebukadnezáron: kivetették az emberek közül, füvet legelt, mint az ökrök, az ég harmata addig öntözte testét, míg szőre olyan hosszú nem lett, mint a sas tolla, és körmei, mint a madárkarmok" - olvasható Dániel 4. könyvében.

A mítosz szerint Nabukodonozor elméje megzavarodott, és hét éven keresztül a vadonban élt, mint egy vadállat. A keresztény teológusok többféleképpen látják ezt az "őrültséget": Origenész szerint nem csak a teste alakult át, az elméje is megváltozott, míg Tertulliánusz úgy vélte, csak a testi transzformáció kényszerítette a királyt a vadonba, egyes zsidó rabbik szerint pedig az uralkodó és egy ökör szelleme "cserélődött fel". Néhány mai tudós elképzelésének megfelelően természetes okai is lehettek Nabukodonozor betegségének, mégpedig a klinikai lycantropia nevű ritka pszichológiai jelenség, amikor az ember állatnak képzeli magát. Néhány pszichológus szerint azonban a király őrülete az előrehaladott szifilisz okozta paralitikus demenciával magyarázható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár