2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vörös csillagos herendit kapott ajándékba Sztálin

2014. szeptember 5. 15:08 MTI

Sztálin születésnapi herendi asztali étkészlete is látható Amszterdamban, az ottani Ermitázs múzeum fennállásának 5. évfordulóját ünneplő, Cárok vacsorája című, szombaton nyíló kiállításon. A több mint 600 darabos porcelánkészletet soha nem használták és Oroszországon kívül még nem állították ki.

A katalógus szerint a tárlat "meglepetése" az asztali készlet, amelyet az egykori Magyar Népköztársaság ajándékozott Sztálin szovjet vezető 70. születésnapjára 1949-ben. A kézzel festett darabok között levesestálak, tálalóedények, só- és fűszertartók, mártástartók, teáskannák és -csészék, desszertestálak is találhatók. Az edények aljára szovjet és Rákosi-címert, vörös csillagokat is festettek.

A herendi étkészletről Balla Gabriella művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum kerámia főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a 19. század utolsó évtizedében Farkasházy Fischer Mór igazgatása alatt festették ezzel a díszítménnyel az első tárgyakat. A millenniumra készülő ország számára felértékelődött a nemzeti mintakincs. Különféle anyagok - faragványok, hímzések, kerámiák, ötvösművek -díszítményeit gyűjtötték. A magyar ornamentikakincs nyomán akkor született Herenden ez a Motifs Hongrois Grand-nak (MHG), azaz nagy magyar motívumoknak nevezett díszítés. Nagyon tetszetős, sokféle változatban készült, máz alatt kobaltkékkel, máz felett arannyal festve így színesen, ahogy ezen a reprezentatív készleten is látható - magyarázta a szakértő. 

Hozzátette: a szentpétervári Ermitázs porcelángyűjteménye páratlan, az amszterdami válogatás rendkívüli minőséget képvisel és nagy jelentősége van annak, hogy - függetlenül a történelmi háttértől - a Herendi Porcelánmanufaktúra is jelen van ezen a tárlaton. "Tudjuk, hogy Herend, mint minden ország híres manufaktúrája, diplomáciai ajándékokat is gyártott, Adolf Hitler számára is készült ilyen tárgyegyüttes. A két háború között, illetve a második világháború alatt Herend igazgatója, Gulden Gyula ragyogó kereskedőként és diplomataként állami megrendeléseket szerzett arra, hogy a korabeli államfőket is megajándékozzák" - mondta Balla Gabriella.

A magyar porcelánon kívül a hajdani cári udvartartás nyolc fényűző étkészlete, összesen több mint ezer pazar darab díszíti a világhírű Ermitázs múzeum amszterdami "leányának" korhű stílusban megterített asztalait a márciusig tartó kiállításon. A cárok vacsorája című tárlat a 18. és 19. századi orosz udvar káprázatos bankett- és bálkultúráját mutatja be - olvasható az intézmény honlapján.

Vilmos Sándor holland király húsz, kézzel festett tányért adott a kiállítás idejére a hollandiai Ermitázsnak. A drága, kézzel festett porcelánok a korszak vezető manufaktúráiból származnak. Nagy Katalin cárnőt uralkodása idején (1762-1796) a lakomák királynőjének tartották, és előfordult, hogy akár száz fogásból álló vacsorát szolgáltak fel vendégeinek, báljaira ezrek voltak hivatalosak. A legnagyobb bálokat az utolsó orosz cár, II. Miklós és felesége, Alexandra cárné idején tartották. Az orosz forradalom győzelmével eltűnt ez a világszerte csodált lakomakultúra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár