2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oxigénpalack nélkül a világ tetején

2014. április 4. 10:42 MTI

Klein Dávid hegymászó ismét megkísérel oxigénpalack nélkül feljutni a Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára. Az expedíció április 6-án indul, a csúcstámadás május végére, június elejére várható. Palack nélkül először 1978-ban jutottak fel a világ tetejére, és azóta is alig 200 hegymászónak sikerült mindez.

1852-ig a 8848 méteres Csomolungma (angol nyelvterületen Mount Everest) csak egy volt a Himalája hatalmas, hófödte csúcsai közül, mígnem egy indiai matematikus, a George Everest által felfedezett Radhanath Sikdar meg nem állapította, hogy a világ legmagasabb hegye. Ezzel egy csapásra a nemzetközi érdeklődés középpontjába került, főleg, amikor 1885-ben a brit alpinistaklub elnöke, Clinton Thomas Dent kijelentette: lehetségesnek tartja a megmászását. Az első expedícióknak mégis évtizedeket kellett várniuk arra, hogy megkísérelhessék a feljutást, míg Tibet addig zárt kapui végre megnyíltak előttük 1921-ben.

Ekkor lépett színre a híres brit páros, George Mallory és Andrew Irvine, akik nemcsak első ostromlói, de első áldozatai is lettek az Everestnek. Először nem voltak eléggé felkészülve a kihívásra és nem sokáig jutottak, ám 1923-ban újra nekivágtak. Mivel soha nem tértek vissza, máig nem lehet tudni, hogy végül elérték-e a csúcsot.

Mallory holttestét ugyan 1999-ben megtalálták, fényképezőgépe azonban nem volt nála, noha a film előhívása eldönthetné a kérdést. Az is bizonytalanságra ad okot, hogy lánya elmondása szerint magával vitt egy fényképet a feleségéről, amit a csúcs elérése esetén fent hagyott volna, ám ezt sem találták a holttesténél.

Az első sikeres megmászást az új-zélandi Edmund Hillarynek és a nepáli Tendzing Norgajnak tulajdonítják, akik 1953-ban oxigénpalackkal értek fel a csúcsra, majd épségben vissza is jöttek onnan. Teljesítményüket II. Erzsébet angol királynő azzal díjazta, hogy még a távollétükben lovaggá ütötte őket.

1953 óta összesen 5000-nél is több csúcselérést tartanak számon és a kereskedelmi expedíciózás egyre inkább arra rendezkedik be, hogy ez a szám rohamosan növekedjen. Csak tavaly több mint ötszázan értek fel a csúcsra, sőt, volt olyan nap, amikor egyszerre 150-en ostromolták a hegyet és sorba kellett állni az utolsó néhány száz méteren. Ez a túlzott igénybevétel odáig vezetett, hogy ma már nemcsak a klímaváltozás, a gleccserek olvadása veszélyezteti a "Föld istenasszonyát", ahogy a tibetiek nevezik az Everestet, hanem az egyre nagyobb méreteket öltő Himalája-turizmus és az ezzel járó szemétmennyiség is.

A palack nélküli expedíciózás története egészen másképpen alakult. Az első sikeres csúcstámadásra csak 1978-ban került sor (25 évvel Hillary és Norgaj után), és azóta is alig 200-at tartanak számon. Ez persze érthető, hiszen a "tiszta", csak saját erőre hagyatkozó magashegyi expedíciózás lényegesen nagyobb veszéllyel és megpróbáltatással jár. Ugyanakkor nem olyan megterhelő a hegyre nézve, mint a palackozott oxigént és rögzített köteleket használó expedíciózás.

A SPAR Everest Expedíció keretében 2014 májusában Klein Dávid arra készül, hogy első hazai hegymászóként oxigénpalack nélkül jut fel a világ legmagasabb hegyére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár