2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Kőkori Atlantiszt" találtak a Balti-tenger mélyén

2014. február 24. 12:03

Egy 11 ezer éves kőkori település nyomaira bukkanhattak búvárrégészek a Balti-tenger mélyén egy Svédországhoz tartozó sziget mellett.

A "svéd Atlantisznak" is nevezett 11 ezer éves települést a tenger nyelte el, ám története nem múlt el nyomtalanul, ugyanis svéd búvárok még január végén néhány kiváló állapotban megőrződött leletet találtak a Balti-tenger fenekén. A kőkorszaki település egyfajta szemétlerakó volt, ahol a vadászó-gyűjtögető nomád közösségek a "kiselejtezett" tárgyaikat gyűjtötték.

A helyi lapok szerint az összehasonlítás nem túlzó, hiszen könnyen lehet, hogy a település ugyanolyan gyorsan tűnt el, mint Atlantisz. Az elveszett város legendája azóta izgatja az emberek fantáziáját, hogy Platón Timaiosz és Kritiász című dialógusaiban megírta a 9000 évvel ezelőtt elpusztult sziget történetét, amely Héraklész oszlopaitól, vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt. A sziget területe nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve: egy hatalmas királyság fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel, amelyet Platón perzsa mintára képzelt el. Atlantisszal valószínűleg földrengések és szökőár végezhetett.

A leleteket a dél-svédországi Blekinge tartományhoz tartozó Hanö sziget mellett, 15 méter mélyen találták meg. A búvárrégészek eddig fadarabokat, kovakő eszközöket, szarvakat, köteleket, egy állatcsontból faragott szigonyt és a mára kihalt őstulok egy csontját tárták fel.

"Fát, agancsot és egyéb eszközöket, szerszámokat hajítottak ki ide" - nyilatkozta Björn Nilsson, a Södertörni Egyetem régészprofesszora, projektvezető a The Local című angol nyelvű svéd lapnak. Mint kifejtette, a leletek a mocsári üledéknek köszönhetően maradtak meg; a fekete, zselészerű gyttja a tőzeg bomlása során képződik, s olyan oxigénhiányos állapotot hoz létre, amely elősegíti a leletek konzerválódását. Nilsson és csapata tovább folytatja a feltárást, s remélik, hogy előbb-utóbb egy temetőt is találnak, így végképp megbizonyosodhatnak afelől, hogy valóban egy kőkori település maradványaira bukkantak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár