2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiváló alkalmazkodóképessége okozta a neandervölgyi vesztét

2011. november 21. 12:38

Amerikai kutatók szerint a neandervölgyi ember – a korábbi álláspontokkal ellentétben – tudott alkalmazkodni a jégkorszak változásaihoz, de kihalását is ennek köszönheti.

Az Arizonai Állami Egyetem és a denveri Colorado Egyetem kutatói régészeti bizonyítékokat használtak fel, hogy követni tudják az emberi viselkedés változásait a késő pleisztocén kori (i.e. 126 000 - i.e. 10 000) Nyugat-Eurázsiában a vadászó-gyűjtögető csoportok 1500 generációján át. Számítógépes modellezést alkalmaztak, hogy megállapíthassák a kulturális és biológiai változások evolúciós következményeit. A kutatások azt vizsgálták, hogyan változott a neandervölgyiek és a modern ember mozgása az egymással történő találkozások és kapcsolatok hatására. Az eredmények azt mutatták, hogy a környezeti változások alatt nőtt az emberi mozgás.

A tanulmány társszerzője, Julien Riel-Salvatore szerint a kutatások bebizonyították, hogy a neandervölgyi ember sokkal rugalmasabb és leleményesebb volt, mint azt korábban gondolták. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az emberfaj fokozatosan szívódott fel a terjeszkedő modern emberi populációk elől, mielőtt végleg el nem tűnt.

Riel-Salvatore elmondta: „Már régóta úgy gondoltuk, hogy a modern emberi faj kiszorította az alkalmazkodásra kevésbé képes neandervölgyieket. Úgy tűnik, meg kell változtatnunk ezt az álláspontunkat. A neandervölgyiek tudtak alkalmazkodni, egyszerűen csak a saját sikereik áldozataivá lettek. Bebizonyították életképességüket a nehéz helyzetekben, és mikor találkoztak modern elődeinkkel, elkezdtek alkalmazkodni. A modern ember azonban a neandervölgyiben egy lehetséges párosodási lehetőséget, társat látott. Ennek következtében a neandervölgyi csoportok beolvadtak a modern emberi populációkba, s idővel eltűntek".

Michael Barton, a tanulmány másik társszerzője, egyben az Arizonai Állami Egyetem számítógépes modellezés szakértője, megerősíti az új felvetést. „Összevetettük a modellezés eredményeit a tárgyi régészeti leletekkel, és megtaláltuk a bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyiek – és a modern ember is – úgy alakították viselkedésüket, ahogyan azt mi lemodelleztük” – mondja Barton. „Sőt a modellezés kimutatta az alacsony szintű genetikai keveredést is a két faj között” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár