2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Starbucksszal pereskednek egy legendás kínai bíró leszármazottai

2011. augusztus 11. 16:47 MTI

Egy legendás 11. századi kínai bíró leszármazottai beperelték a Starbucksot az amerikai kávéházlánc kínai üzletében árusított bögrék miatt, amelyen a köztiszteletnek örvendő történelmi személyiség képe látható.

A Seattle-i székhelyű kávéház azután keveredett a jogi vitába, hogy megnyitotta új üzletét a közép-kínai Anhuj (Anhui) tartomány székhelyén, Hofejben. Az üzletben Pao cseng (Bao Zheng), közismertebb nevén Pao Kung (Bao Gong) legendás kínai bíró képével díszített bögréket és üvegeket is árulnak. A 90 jüanos áron (2715 forint) kínált bögrék olyan népszerűek, hogy az augusztus 7-i nyitás napján nem egészen két óra alatt több mint száz darabot adtak el belőle – mondta el az bolt egyik értékesítési vezetője.

A bögrén Pao Cseng hagyományos öltözékben egy bírói székben ülve látható, felette "Hofei, Starbucks Coffee" felirattal. Pao Cseng (999-1062) a jelenlegi Fejtung (Feidong) megyében született, Hofejtől nem messze, és az Északi Szung-dinasztia magas rangú hivatalnoka volt. Arról volt ismert, hogy mindig ragaszkodott az igazsághoz, és hevesen ellenezte a korrupciót.

Pao Hszu'an, a bíró 36. generációs leszármazottja és a bíró szellemiségét tanulmányozó és népszerűsítő társaság feje megdöbbenését fejezte ki, amikor meglátta őse képét a bögrén. Pao szerint ugyanis a bíró úgy néz ki, mint egy külföldi. Kifogásolta azt is, hogy a cég marketingstratégiája tiszteletlen, és akár a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokat is sértheti. Az általa vezetett társaságnak ugyanis elmondása szerint szabadalma van a Paót ábrázoló logókra.

A Starbucks a kínai hírügynökség megkeresésére nem kommentálta a panaszt, mondván, hogy még tanulmányozzák a helyzetet. A Starbucks 2007-ben egyik üzlete bezárására kényszerült a pekingi Tiltott városban, miután az emberek panaszkodtak, hogy a népszerű amerikai kávéház nem illik a történelmi városnegyedbe. A cég azonban továbbra is terjeszkedik Kína-szerte, és 2015-ig 1500 új üzlet megnyitását tervezi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár