2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárvereznek egy állítólag Marilyn Monroe-val készült szexfilmet

2011. július 21. 17:28 MTI

Árverésre bocsát egy állítólag Marilyn Monroe-val készült szexfilmet egy spanyol gyűjtő. Akad azonban szakértő, aki vitatja a nyolcmilliméteres felvétel hitelességét.

Az augusztus 7-i Buenos Aires-i árverést meghirdető gyűjtő, Mikel Borsa szerdán elmondta, hogy legalább 500 ezer dolláros bevételt vár a hatperces, szemcsés, fekete-fehér filmtől, amelyet szerinte 1947-ben vettek fel a húszéves Monroe-val, akit akkor még csak Norma Jean Bakerként ismertek.

A tekintélyes Monroe-relikviagyűjteménnyel rendelkező Scott Fortner azonban azt állítja: a filmen látható nő nagyobb darab és kevésbé nőies, mint a legendás filmsztár. "Ez nem Marilyn. Sem az áll, sem az ajkak, sem a fogak nem hasonlítanak. Marilyn apró kis teremtés volt. Ezt tényként mondhatom. Birtokomban vannak a ruhái" - jelentette ki a gyűjtő.

Borsa viszont arra hivatkozik, hogy a most kalapács alá kerülő film annak a 16 milliméteres felvételnek a párja, amely több mint egy évtizede bukkant fel. Mint mondta: a negyvenes években bevett szokás volt, hogy egyszerre két kamerával - 8 és 16 milliméteressel - is felvették a szexfilmeket, mert a közönség körében mindkét formátum forgalomban volt.

Borsa a 16 milliméteres verzió 1997-es eladásában is közreműködött. A filmet egy európai magazin vette meg, amely 600 ezer példányban forgalomba hozta, mielőtt az eredeti tekercset 1,2 millió dollárért megvásárolta egy gyűjtő. A felvétel itt-ott még fellelhető az interneten.

Borsa nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek a tulajdonában volt a 16 milliméteres és a most előkerült 8 milliméteres tekercs, és azt sem, hogy az eladók, akik közvetítőnek kérték fel, hogyan jutottak hozzá. Mint elárulta, a Buenos Aires-i árverésen befolyó bevételből tíz százalékos részesedést kap. Jóslása szerint az aukció körül legalább akkora lesz a médiafelhajtás, mint annak idején 1997-ben Madridban, amikor levetítette a 16 milliméteres felvételt.

A "Marilyn-közösségben" sokan évek óta vitatják a film hitelességét, és széles körben elterjedt a nézet, hogy nem Monroe szerepel a felvételen - hangsúlyozta Fortner. A filmen látható nő arca sok vonásában különbözik a világ által megismert sztárétól, viszont hasonlít a negyvenes évek végén az első filmjeiben, köztük a Love Happy című produkcióban látható Monroe-hoz. Azt Fortner is elismerte, hogy később a színésznő sokkal karcsúbb lett, több plasztikai műtéten is átesett, emellett vonásain a modelliskolában tanultak is változtattak.

Marilyn Monroe 1962-ben, 36 esztendős korában hunyt el altató-túladagolás következtében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár