2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kakaó lendítette fel a korai amerikai kereskedelmet

2011. március 25. 11:30 Science News

A csokoládé komoly lendületet adott az Amerika délnyugati és déli közösségei között lebonyolított 10-15. századi kereskedelemnek – állítja egy új kutatás.

Az Egyesült Államok délnyugati részén élt pueblo indiánok kakaó alapú italt fogyasztottak, amelyhez a közép-amerikai és mexikói mezoamerikai kultúrák közvetítésével jutottak hozzá, cserébe pedig türkizt adtak. Az öt évszázadon át, 900-tól 1400-ig tartó kereskedelem nyomaira a pueblo indiánok által használt hajók kémiai jellegű analízise során bukkantak, a kutatást Dorothy Washburn, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem oktatója vezette – olvasható a Journal of Archaeological Science internetes kiadásában.

„Mivel a kakaót a szegények és az elit is fogyasztotta, a pueblók mezoamerikai civilizációkkal való kereskedelme kiterjedt méreteket öltött” – fogalmazott Washburn, aki az után kezdett a kutatásba, hogy 2009-ben Pueblo Bonitoban csokoládémaradványokat találtak. A kakaóivásra utaló korai bizonyítékok meglepték a régészeket, akik sokáig azt hitték, hogy a Délnyugat és a közép-amerikai területek között csak minimális kapcsolat állt fenn, bár korábban Chaco-kanyonban a kontinens középső részéből származó arapapagáj, rézharang és díszítő elemek maradványai kerültek elő – hívta fel a figyelmet Ben Nelson, a tempei Arizonai Állami Egyetem kutatója.

„A kakaófogyasztás elterjedtségére utaló jelek azt mutatják, hogy a két régió között még szorosabb szálak lehettek” – nyilatkozta Nelson, aki szerint a Délnyugat közösségeinek vezetői saját hatalmuk erősítéséhez és presztízsük növelése miatt sajátították ki a mezoamerikai kultúrák egyes elemeit. Washburn és kollégái teobromint, a kakaónövény által termelt keserű alkaloidot találtak Pueblo Bonitoban. A régióban folyó ásatásokból az is kiderült, hogy az ott bányászott türkizből ékszereket és más luxuscikkeket készítettek. „A munkásokat kakaóban fizették, így jutottak az italhoz a társadalom alsóbb rétegei” – mondta el Washburn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár