2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megjelent a Múlt-kor Magazin őszi száma

2010. szeptember 3. 16:07

Már kapható a Múlt-kor őszi száma az újságosoknál. Egy eleddig kellően nem feldolgozott témát választottunk fő témául: mi lett az aradi özvegyekkel Arad után? Mi lett a reformkor nagy politikusainak asszonyaival Világos után?

A szabadságharcban betöltött szerepükért kivégeztetett aradi 13 haláláért az osztrák tábornok, Haynau volt a felelős. Az elkövetett tette miatt a „bresciai hiéna” egész Európában közutálat tárgya lett. De mi történt Arad után az özvegyekkel? A dosszié rovat ezúttal a nemzet nagy özvegyeinek, 1848 matrónáinak szívszorító, olykor drámai történeteit tárja az olvasók elé.

Megtudhatjuk, hogy az önvádaskodó, elborult elméjű Széchenyi 1849-ben már másként értékelte híressé vált felajánlását az Akadémia javára. Döblingi önvallomása szerint csupán Crescence meghódítása volt a célja. "24 magyar szót szóltam rosszul és bután, és felajánlottam 60 ezer pengőforintot, magam sem tudván, mire. És 8 nap múlva én voltam a legnagyobb ember, akire a magyarok valaha is szert tettek!!!" Vajon hogyan alkalmazkodott Széchenyi hitvese, Crescence férje érzékeny idegrendszerű természetéhez?

Szintén az őszi számban mutatjuk be, hogy aki csak ismerte Kossuth feleségét, szinte kivétel nélkül kritikával illette, rosszindulatúnak és nehéz természetűnek találta a szépnek egyáltalán nem mondható asszonyt. Miért rajongott hát érte férje? Választ keresünk arra is, hogy gróf Batthyány Lajos vajon milyen kapcsolatot ápolt sógornőjével, Zichy Karolinával? Méltó hitvese volt-e Szendrey Júlia a nemzet költőjének? Hogyan lett Benke Rózából Jókainé Laborfalvi Róza? Mit kerestek „rosszéletű nők” a Balaton partján, a szabadságharc alatt?

Aki nem tudná: a Bors a Magyar Televízió első munkásmozgalmi kalandfilmjének indult, de másra futott ki. Az első évad utolsó, soha nem látott epizódjának sorsa azonban ismeretlen. Vagy mégsem?

Bemutatjuk, hogy hol töltötte utolsó békés napját a mártír miniszterelnök, Nagy Imre 1956. október 22-én, illetve hogy Gyurkó László Kádár-mondatáért miért zúzták be a Valóságot, Seress Gábor riportja miatt pedig miért kellett még saját lapjának, a Magyar Nemzetnek is elnézést kérni. Hogyan és miért találta ki Antall József, hogy Göncz Árpád legyen a köztársasági elnök, és miként ért célt elképzelése? Hol és hogyan nyaraltak a 20. század meghatározó politikusai? Eddig nem ismert, meghökkentő fotókat teszünk közzé Horthyról, Kádáron át Brezsnyevig.

A műemlékek közül a budafoki Törley-kastély sorsának jártunk utána: napjainkban sugárbiológiai intézet működik a romos rezidencián, ahol egykor valóban pezsgő élet folyt. Szintén felelevenítjük a magyar roncskutatók víz alatti kalandjait, Fokvárostól a Balatonig, hiszen hoztak már fel kincset, de találtak rabszolgasírt is.

Slachta Margit, a két totális diktatúra modern nőalakja hősként élt, zsinórmértéke a több mint kétezer éves kereszténység volt – tudhatjuk meg Schmidt Mária írásából. Végül, de nem utolsósorban Jan van Eyck, a 15. század alighanem legismertebb festőjének egyik legkedveltebb festményét, az Arnolfini házaspárt elemezzük, hiszen a kettős portré tele van rejtéllyel: még az sem kizárt, hogy maga az alkotó és felesége szerepel a festményen.

A Múlt-kor történelmi magazin jóvoltából az ajánlott múzeumok ősszel is egyedülálló módon járhatók be: 8 intézményben 2 fő 1 jegy áráért látogathatja a kiállításokat.

Még több részlet a magazin oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár