2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Aznap: 1970. április 2.

2019. április 2. 14:28 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

1970. április 2-án, csütörtökön az ország az április 4-ei ünnepségekre készült, a hazai hírekben az ehhez kapcsolódó beszámolók domináltak. Külföldön mindeközben több helyen is túszdráma folyt, a moszkvai asztalitenisz Európa-bajnokságon sorra érkeztek a magyar sikerek, de fontos régészeti feltárás is indult, valamint bejelentették, hogy olcsóbb lesz a tüzelő. A legfontosabb magyarországi hír majd’ minden lap címoldalán szerepelt, és napjainkban is meghatározza a főváros életét.

Lenin-centenáriumi konferenciasorozat Moszkvában

A Népszabadság beszámolója:
„Moszkvában 50 ország közéleti és politikai személyiségeinek részvételével csütörtökön megnyílt a Béke-világtanács elnökségének a Lenin-centenárium alkalmából rendezett jubileumi ülésszaka.”

„A megnyitó beszédet Alekszandr Kornyejcsuk, az ismert szovjet író mondta, majd Romes Csandra, a Béke-világtanács főtitkára beszámolójában hangoztatta, hogy a kor alapvető követelménye: az imperializmus és a háború ellen fellépő valamennyi erő egysége. Csandra átfogó koalícióra szólította fel a béke erőit.”

Fejlemények a Dél-Koreában veszteglő japán repülőgép túszdrámájában

1970. március 31-én a Japan Airlines 351-es járatát egy militáns kommunista csoport tagjai térítették el, és repültek vele a dél-koreai Szöulba, a túszul ejtett utasokért cserébe azt követelve, hogy továbbutazhassanak Észak-Koreába. A Népszabadság közölte az MTI tudósítását:

„Az eltérített japán repülőgép szöuli vesztegzárának hatvanadik órájában, csütörtök délután az a hét fiatalember, aki szabad utat követel a KNDK-ba, bejelentette: esetleg kiengedik Szöulban a gép utasait és hozzájárulnak a személyzet leváltásához is, ha helyettük más értékes túszt kapnak. A UPI hírügynökség jelentése szerint a túsz Sinzsiro Jamamura japán közlekedésügyi miniszterhelyettes lenne. Későbbi jelentések szerint Yamamura közlekedésügyi miniszterhelyettes vállalkozott a túsz szerepére.”

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

„Az akció lebonyolítása azonban még késik, mert a diákok arra hivatkoztak, hogy nem ismerik a miniszterhelyettest és ezért követelték, hogy a Japán Szocialista Párt egyik parlamenti képviselője – Sukeya Abe – utazzék Szöulba, és állapítsa meg: a gépbe szálló személy valóban azonos a miniszterhelyettessel. A képviselő már el is indult a dél-koreai fővárosba, hangoztatva, nem tudja, hogy a diákok választása miért esett éppen őrá.”

Az április 4-i díszszemle főpróbája Budapesten

A Népszava beszámolója:
„Csütörtökön reggel a fegyveres erők jubileumi díszszemléjének főpróbáját, amelyet több tízezer budapesti tekintett meg, sajtótájékoztató követte, amelyen a programról Oláh István vezérőrnagy, honvédelmi miniszterhelyettes adott bővebb tájékoztatást. A KISZ részéről Csitlik András; a budapesti bizottság első titkára ismertette az ifjúsági felvonulás terveit és – a szülők megnyugtatására – azt a tényt is. hogy a felvonulásra a fiatalok mindenképpen, még a látványos külső rovására is. hűvös időre készülve (és öltözve) indulnak el.”

„Súlyos utcai harcok Észak-Írországban”

A Magyar Nemzet külpolitikai híreiből:
„Észak-Írországban ismét fellángoltak a harcok a katolikus és a protestáns lakosság között. Belfastban több mint négyórás utcai ütközetre került sor csütörtökre virradó éjjel, majd miután több ezer angol katona is beavatkozott a zavargásokba, a tömeg nagy része a brit csapatok ellen fordult. Az utcai harc, amelyet csak lövésekkel és gázfegyverekkel tudtak megfékezni, súlyosan aggasztja az észak-írországi hatóságokat. A tömeg fokozódó haraggal fordul a brit csapatok ellen. Kezdetben sokan, elsősorban a katolikusok, azt várták, hogy London beavatkozása pozitív eredményekkel jár, gátat vet a két fél polgárháborús jellegű összetűzéseinek. A több mint egyéves huzavona után azonban az észak-írországi polgárjogi mozgalom hívei egyre inkább elvesztik türelmüket. Számos jel arra mutat, hogy a vallási és polgárjogi összetűzések tovább folytatódnak és kiterjednek Észak-Írország többi városára is.”

Tavasszal leszállítják a tüzelő árát

A Népszabadság közölte a miniszterhelyettesi tájékoztatást:
„Annak érdekében, hogy a nyári hónapokban is minél többen vegyék meg tüzelőjüket, a kereskedelem bevezette az úgynevezett idényárakat. Az állami és a szövetkezeti kereskedelem a hazai brikettet és – néhány fajta kivételével – a hazai szenet április 6. és június 30. között 10 százalékos árengedménnyel árusítja. Az április 6. és május 31. között Budapesten vásárolt tűzifát pedig díjmentesen hazaszállítja, ami ugyancsak 10 százalékos engedménynek felel meg. Az árengedmény, illetve a díjmentes hazaszállítás a SZOT-utalványokra is érvényes.”

Győzelem Csehszlovákia ellen a moszkvai asztalitenisz Európa-bajnokságon

A Népsport április 3-i számából:
„Kora délután a Magyarország–Csehszlovákia mérkőzés került az érdeklődés középpontjába. A legtöbben már kiegyeztünk volna egy keserves 5:4-es győzelemmel, hiszen az utóbbi időben Stanekék játéka „nem feküdt” Klampáréknak. De most, a kezdés után másfél órával már sokkal nyugodtabbak voltunk. Valóban 5:0-ra győztünk? Nem, erre aztán nem számított senki.
A magyar csapat évek óta nem játszott Ilyen jól, még az NSZK elleni teljesítményét is felülmúlta, összesen egy játszmát vesztett.”

„Délután – sajnos – női együttesünk ismét vereséget szenvedett. Kétségtelen: a szovjet lányok voltak a mérkőzés esélyesei, mi ennek ellenére reménykedtünk egy mérkőzés, vagy legalább játszmanyerésben. A csapatgyőzelemről persze nem is álmodhattunk. Kicsit mintha megilletődötten játszottak volna versenyzőink.”

Megkezdik Fenékpuszta római kori településének feltárását

A Magyar Nemzet beszámolója:
„A Művelődésügyi Minisztérium évi háromszázezer forintos felhasználási kerettel hárommillió forintot biztosított Fenékpuszta tízéves feltárási programjának végrehajtására. A tervek szerint az aquincumihoz hasonló, tíz hold kiterjedésű rommezőt alakítanak ki, amely nem csupán a tudományos vizsgálódás céljait szolgálja majd, hanem idegenforgalmi látványosságként köz- kinccsé teszi az évezredeket átívelő idők itt napfényre került emlékeit.”

„A hazánk felszabadításában részt vett szovjet tisztek és tábornokok kitüntetése”

„Csütörtökön a moszkvai magyar nagykövetségen hazánk felszabadításában részt vett szovjet tiszteket és tábornokokat tüntettek ki. Rapai Gyula, hazánk moszkvai nagykövete a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa megbízásából átnyújtotta a Magyar Népköztársaság Érdemrendjét Vlagyimir Sarapov és Alekszej Jakovlev altábornagynak. A Vörös Zászló Érdemrendet tíz magas rangú szovjet katonatiszt vette át. Számosan kaptak Felszabadulási Jubileumi Emlékérmet.”

Románia amerikai hitelből vásárol gabonát

A Világgazdaság beszámolt róla:
„Románia 10 millió dollár értékben hitelt kap amerikai árpa vásárlására – jelenti a Reuter Washingtonból. A három évre szóló keretet Románia a jövő év májusáig veheti igénybe. A bejelentés azzal egyidejűleg látott napvilágot, hogy az USA készletező szerve, a CCC, megkezdte raktáraiból az árpa exportra történő eladását világpiaci áron.”

Nyugatnémet diplomatát ejtettek túszul gerillák Guatemalában

A Népszava híreiből:
„A guatemalai kormány sajtóhivatala szerdán este kiadott közleményében rámutatott: „a felkelő fegyveres erők” szervezet a Guatemalában jelenleg őrizetben tartott összes gerillák szabadon bocsátását követeli a kedden elrabolt Karl von Spreti nyugatnémet nagykövet élete ellenében. Félhivatalosan 14–17 főre becsülik a jelenleg fogva tartott gerillák számát. A kormány sajtóhivatalának közleményéből nem tűnik ki, hogy a gerillák meghatározták-e társaik szabadon bocsátásának határidejét, a fogolycsere színhelyét és feltételeit.”

Emlékműavatás Szolnokon sztárvendéggel

A Magyar Nemzet április 3-i rövidhíreiből:
Szolnokon, a tiszaligeti üdülőpark bejáratánál felavatták az impozáns felszabadulási emlékművet, Szabó László szolnoki szobrászművész és Barna Gábor építészmérnök közös alkotását. Az avatóünnepség alkalmából rendezett nagygyűlésen felszólalt Beregovoj vezérőrnagy, a Szojuz–
3. szovjet űrhajó parancsnoka, aki a felszabadító háború során többek között Szolnok megyében is harcolt. Tolmácsolta a szovjet nép és személyes jókívánságait a felszabadulását ünneplő Szolnok megye lakosságának.

Múzeumfalu lesz Lenin száműzetésének helyéből

A Népszava tudósítása:
„Susenszkoje szibériai falut a Szaján hegység lábánál, Lenin 1897–1900-as száműzetése emlékére múzeumfaluvá alakítják át. Korhűen építik fel az egykori parasztházakat, a járási hivatalt, a börtönt, a kocsmát. Mintegy száz építményről van szó: gazdasági udvarokról, magtárakkal és fészerekkel, fürdőházakkal és más gazdasági épülettartozékokkal együtt. Eredeti formáját kapja vissza a ház, amelyben a Lenin- család lakott más száműzöttekkel együtt. Egyszóval, a teljes történelmi hűségnek megfelelően keltik életre a korabeli szibériai falut.”

A nap legjelentősebb híre: átadták a 2-es metró első szakaszát

A Népszabadság tudósítója beszámolt róla:
„Csütörtök délután 2 órakor, ünnepélyes külsőségek között avatták fel az új budapesti földalatti gyorsvasút kelet–nyugati szárnyának első szakaszát. A Népstadion-állomáson, egy indulásra várakozó hatkocsis szerelvény mellett egyenruhás fiatal forgalmisták sorfala között összesereglő, több mint ezer meghívott vendég jelenlétében került sor a rég várt eseményre.”

„Megjelent az avatóünnepségen Fock Jenő, a forradalmi munkásparaszt kormány elnöke, Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára, Kállai Gyula, az országgyűlés elnöke, Nyers Rezső, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, Németh Károly, a budapesti pártbizottság első titkára, az MSZMP Politikai Bizottságának póttagja, Kisházi Ödön, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának helyettes elnöke, Tímár Mátyás, a kormány elnökhelyettese. Ott voltak a kormány tagjai, a társadalmi és tömegszervezetek vezetői, közéletünk más ismert személyiségei, a földalatti építésében részt vett vállalatok képviselői is.”

„A fővárosi tanács vb meghívására részt vett az ünnepségen Moszkva és Leningrád küldöttsége, valamint 15 európai ország különböző városaiból érkezett vendégek csoportja is.” A lap részletes tudósításában kitér arra is, hogy április 3-án hajnali fél öttől jár menetrendszerűen a metró, amely ekkor még csak a Deák Ferenc tér és a Fehér út között közlekedett. A Magyar Nemzet saját beszámolójának címében megemlíti, „kilenc hónappal határidő előtt” lett kész az új vonal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
A Keleti Pályaudvar eredeti megállója (kép forrása: iho.hu)Fock Jenő (b3), a Minisztertanács elnöke és Sarlós István (b5), a Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke az újonnan felavatott kelet–nyugati földalatti vasúton utazik (kép forrása: origo.hu)Az eltérített repülőgép (kép forrása: Twitter)Georgij Beregovoj a Szojuz–3 fedélzetén. Az 1968-as misszió akkor 47 éves parancsnokaként ő volt a legkorábban született ember, aki az űrbe jutott (kép forrása: Twitter)Klampár Tibor válogatott asztaliteniszező (kép forrása: Nemzeti Sport)Égő teherautó a belfasti Shankill Roadon 1970-ben (kép forrása: broadsidesdotme.wordpress.com)
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár