2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Az ország első katonája” – feltárul a magyar katonai ejtőernyőzés százéves történelme

2018. augusztus 15. 16:58 MTI

„Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája” - 100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés címmel nyílt vándorkiállítás kedden a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként.

A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával valósult meg.

Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke a kiállítás ünnepélyes megnyitóján felidézte: az első világháborúban az ejtőernyő még csak egy mentőeszköz volt, azonban hamarosan túllépett ezen a szerepen. Mint hozzátette: a kiállítás az idén száz éves magyar katonai ejtőernyőzés és az ehhez kapcsolódó szakmai kultúrák - mélységi felderítés, különleges műveletek - történeti előzményeit foglalja össze, illetve jelenébe enged betekintést.

A vándorkiállítás címe - „Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája.” - a második világháborús ejtőernyős induló első sora, kifejezi azt a gondolkodást, ahogy a mindenkori ejtőernyős katona magára tekintett és ahogyan a katonai és civil társadalom tekint „az égből érkező harcosokra” mind a mai napig - fogalmazott a dandártábornok.

Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke a megnyitón elmondta, hogy idén a magyar szövetség tölti be a 11 tagországot és mintegy 50 ezer veterán ejtőernyőst számláló Európai Ejtőernyős Unió elnökségét. Emlékeztetett arra is, hogy Szolnokon rendezik meg augusztus 9. és 20. között a 42. katonai ejtőernyős világbajnokságot csaknem negyven ország válogatott csapata részvételével. A házigazda az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a kiállításon hat nagyméretű tablón mutatják be - elsősorban a civil közönség számára röviden összefoglalva - az elmúlt száz év eseményeit, külön kitekintéssel Bertalan Árpádra, a csapatnem megteremtőjére, az első ejtőernyős alakulat megszervezőjére. A tablókat a témához kapcsolódó válogatott tárgyi anyag és hat egész alakos bábu - a Szent László-hadosztály egy katonája, egy mélységi felderítő 1951 M kezeslábasban, egy ejtőernyős 1965 M gyakorlóöltözetben, egy ejtőernyős 1987 M gyakorlóöltözetben, egy felderítő 1993 M gyakorlóöltözetben és egy KRDD-operátor - egészíti ki, megelevenítve az egyes korszakok ejtőernyős katonáit.

A vándorkiállítás ősszel Szolnok után Szegeden, Kecskeméten, Győrben és Pápán is megtekinthető lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár