A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Az egyetemépítő Budapest – a főváros fejlődő felsőoktatási terei

2020. július 13. 14:32 Jancsó Ágnes

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Az első „budapesti” egyetem 1395-ben nyitotta meg kapuit. Az óbudai egyetem alapítását IX. Bonifác pápa hagyta jóvá Luxemburgi Zsigmond kérésére, azonban a művészeti, orvosi, jogi és teológiai tudást kínáló intézmény az 1410-es évek végére megszűnt. Több mint 600 év telt el azóta, és ma már az ELTE, a Műegyetem, a Corvinus mellett közel húsz, folyamatosan fejlődő egyetem közül választhatnak az érettségizők, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának újjáépítése, korszerűsítése nemrég fejeződött be, a Testnevelési Egyetem átalakítása pedig még folyamatban van.

MOME

Megújult a MOME zugligeti campusa

Közel 140 éve, 1880-ban indult el az Iparművészeti Tanoda műfaragászati képzése az Andrássy úton, a Zeneakadémia régi épületének négy termében.

A folyamatosan bővülő intézmény 1896-tól a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Iparművészeti Palotában folytatta működését egészen 1954-ig, ekkor költözött át az akkori Iparművészeti Főiskola egy része a Farkasdy Zoltán tervei alapján épült Zugligeti úti épületbe.

A magyar formatervezés központjaként számontartott és a 2005 óta Moholy-Nagy László fotográfus, festő és ipari formatervező nevét viselő egyetem (MOME) zugligeti campusának fejlesztése 2014-ben kezdődött meg és tavaly fejeződött be.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A három ütemben megvalósuló kreatívipari beruházás keretében a Technológiai Park részeként adták át 2016-ban a fa-, fém-, textil- és egyéb anyagokhoz köthető dizájntevékenységeknek otthont adó Műhelyházat.

2018-ban pedig a 4 000 négyzetméteres Média- és Műteremházat, ahol az anyagkísérleti labor, a grafikai stúdiók és a térkísérleti labor kaptak helyet. A terveket a CET Építésziroda készítette Csomay Zsófia és Németh Tamás vezetésével.

A fejlesztés utolsó fázisában a 3h Építésziroda, Csillag Katalin és Gunther Zsolt tervei alapján nem csupán a fővárosi védettséget élvező főépület és a klasszicista stílusú Gondűző villa újult meg, hanem új épületekkel, kutató- és tudásközponttal is bővült a campus. A könyvtár, a MOME Szíve közösségi tér és újjászülető ősfás parkja pedig mindenki előtt nyitva áll.

Az 1880-ban megalapított Iparművészeti Tanoda első hároméves képzését öt diák végezte el Mátrai Muderlak Lajos szobrászművész vezetésével. Azóta a hazai művészeti képzés egyik bástyájaként ismert Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen – működésének közel 140 évében –több mint 14 ezer növendék tanult.

Az oktatás színvonalát a kezdetektől fogva a kor jelentős alkotói biztosították, a tanárok között találjuk Kós Károly építész, író, grafikus, Haranghy Jenő festő- és iparművész, Ferenczy Béni szobrász, Kozma Lajos építész, iparművész és Ferenczy Noémi gobelin- és festőművész nevét is.

A diákok közül a művészeti élet olyan kiváló képviselői kerültek ki, mint a bűvös kocka feltalálója, Rubik Ernő, Janáky István építész, Rofusz Ferenc Oscar-díjas animációsfilm-rendező vagy Jankovics Marcell filmrendező.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Moholy-Nagy LászlóA Steindl Imre tervezte Múzeum körúti épületbe 1910 előtt a Műegyetem, utána a Tudományegyetem hallgatói jártakA Műszaki Egyetem épülete a 20. század elejénA későbbi Corvinus Egyetem egykori épülete
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár