2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Az egész család kincsekre bukkanhat vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeum gyermeknapi programjain

2022. május 27. 12:20

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Régészek bőrébe bújva, mesés kincsek és ókori hősök nyomába eredhetnek kicsik és nagyok vasárnap, a Magyar Nemzeti Múzeum gyereknapi programsorozatán. Ez idő alatt a szülők sem unatkoznak, őket külön felnőttmegőrzőben, tematikus tárlatvezetésekkel várják. A felnőtteknek szóló programok már szombaton, a Régészet napján elkezdődnek, aznap többek között az ősi hunok életéről és a sírrablásokról, valamint az eltűnt kolostorok megtalálásának legjobb módszereiről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Múzeumi gyereknap
A gyerekek saját kezűleg is kipróbálhatják a régészet csínját-bínját

Gyereknap a Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeumban az egész vasárnap a gyerekekről szól. Már reggel 10 órától változatos programokkal és előadásokkal, tárgykészítő foglalkozásokkal és mesékkel várnak mindenkit óvodáskortól a Múzeumban és a Múzeumkertben.

Hétéves kortól a gyerekek feltehetik kérdéseiket egy római polgárhoz a Lapidáriumban az Ókori hősök programon, valamint a régészeti homokozóban maguk is kipróbálhatják, Mit csinál a régész? Nyolcéves kortól arra kereshetik a választ, hogyan kerülnek elő a kincsek, és mi a teendő, ha az ember kincset talál a földben. Minderre a Kincset érő közösség kiállításban derül fény.

Amennyiben a család együtt kalandozna, közösen, egy ajándék felfedező hátizsákkal felszerelve eredhetnek ősi kincsek nyomába a családi kincskeresőben. A program végén korhű eszközökkel megeleveníthetik a múltat egy greenboxban készült fénykép segítségével.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Az óvodásokat Fábián Éva mesemondó kalauzolja el Dudás Dömötör mesés világába. Mesés kincsek és kincsek mesés legendái elevenednek meg, melyeket Szabó Zoltán kísér magyar pásztorhangszereken. A program 10:30-kor, illetve 12:30-kor kezdődik, a részvételhez regisztráció szükséges ezen az e-mail címen.

Felnőttmegőrző – tárlatvezetésekkel

A gyermekek szórakoztatása mellett több, kifejezetten a felnőtt közönségnek készült tárlatvezetéssel várják a látogatókat vasárnap a Nemzeti Múzeumban.  Az állandó régészeti kiállítás ősi kincsei a régmúlt idők homályába repítik vissza a látogatókat. A múzeum tíz legnépszerűbb kiállítási tárgyán keresztül bemutatják, mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor embere, és hogyan törték fel a fémek megmunkálásának titkát, emellett az érdeklődők megfejthetik a szkíta aranyszarvasok rejtélyét is.

A Kincset érő közösség időszaki kiállításán a tárlatvezetésen megcsodálhatók Árpád- és hun kori aranyleletek, csatok, edények, sőt egy 70 kilogrammos római kilométerkő is. A Közösségi Régészeti Programban részt vevő önkéntesek előtt tisztelgő kiállítás olyan leletegyütteseket is bemutat, amelyeket korábban még sosem láthatott a közönség.

„A Magyar Nemzeti Múzeum kiemelten fontosnak tartja, hogy már óvodáskortól programokat kínáljon látogatóinak. Hiszünk abban, hogy minél korábban ismerkednek meg a múzeumok világával a gyerekek, annál korábban alakul ki bennük a múzeumlátogatói attitűd és a nyitottság az intézményeink iránt. Fontosnak tartjuk, hogy a legkisebbek is megismerkedjenek a Kárpát-medence kulturális örökségével, a magyarság mondákkal és legendákkal teli történelmével úgy, hogy közben szakmailag hiteles előadásokat hallgatnak. Ehhez minden a rendelkezésünkre áll, egy kiváló szakmai csapat, egy csodálatos múzeum és a nyitott látogatók – korosztálytól függetlenül” – mondta Kósa Margó, a Magyar Nemzeti Múzeum társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős főigazgató-helyettese.

Szombat: a Régészet napja

A Magyar Nemzeti Múzeum szombaton, a régészet napján is kínál programot a látogatóknak. Az állandó és időszaki kiállításban tartott szakmai előadásokon a kiállítások kurátorai, valamint a terület és a kor szakértői tartanak olyan egyedi, anekdotákkal és személyes élményekkel gazdagított bemutatókat, melyek garantáltan új megvilágításba helyezik a kiállítást.

A látogatók többek között megismerhetik a sírrablók módszereit, a hunok együttélési szokásait, valamint választ kaphatnak arra is, hogyan kell megkeresni egy eltűnt kolostort. A Kincset érő közösség időszaki és a Régészeti állandó kiállításban tartott szakmai programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Regisztrálni ezen a linken keresztül lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár