2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Amerika első női milliomosa, Madam C. J. Walker

Alig húszévesen már özvegy és egyedülálló édesanya volt, aki napi egy dollárért robotolt a mosodában, hogy lányát iskolába járathassa. A szépségipar és a hajápolás felé az indította el, amikor a mosoda vegyi anyagai miatt egy alkalommal kihullott a haja. Vállalkozásának sikerét a tudatos brandépítés és egy hatékony reklámkampány biztosította. A dúsgazdaggá váló üzletasszony élete végéig bőkezűen támogatta a hátrányos helyzetű társadalmi rétegeket, és arra biztatta nőtársait, hogy ne féljenek a saját lábukra állni.

Madam C. J. Walker 1867 decemberében egy Louisiana állambeli ültetvényen született Sarah Breedlove néven. Szülei öt gyermeke közül ő volt az utolsó s az egyetlen, aki már szabad emberként született. Bár a rabszolgaság intézménye megszűnt, a feketéket sokan még évtizedeken át másodrendű állampolgárokként kezelték, így a gyermekkor évei számára sem voltak egyszerűek. Mindössze hétéves volt, amikor árvaságra jutott, tízéves korától már cselédkedni volt kénytelen a Mississippi állambeli Vicksburgben, ahol nővérével és annak férjével élt együtt. 14 évesen férjhez ment Moses McWilliamshez, csak azért, hogy elmenekülhessen a sógorától, aki rosszul bánt vele.

Éhezés és hajhullás

Az ifjú házaspárnak hamarosan kislánya született, Leila. Két évvel később azonban Moses meghalt, így az alig húszévesen megözvegyült Sarah a lányával Saint Louis városába költözött, ahol három bátyjával élt együtt. Egy mosodában talált magának munkát, de napi egy dollárnál alig keresett többet. A magánéleti tragédiák sorozatával sújtott fiatal özvegy aligha gondolta ekkor, hogy 25 évvel később kora legsikeresebb üzletasszonyaként tartják majd számon.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Felemelkedésében döntő szerepet egy kellemetlen testi tünete játszott, amely feltehetően betetőzése is volt magánélete problémáinak. A korabeli fekete nőkhöz hasonlóan Sarah maga is számos fejbőrbetegséggel küszködött, haja pedig erősen korpásodott, sőt egy alkalommal átmenetileg meg is kopaszodott. A probléma kiváltó oka az volt, hogy a mosodában túl sok lúg került a szervezetébe, de szerepet játszottak benne a korszakra jellemző rossz egészségügyi állapotok, a rendszertelen mosakodás és a szegényes táplálkozás is. Részben ennek, részben a mosodai bérekkel való elégedetlenségének következtében célirányosan más munkát keresett magának: egy Annie Turnbo Malone nevű, többek között hajnövesztő szert árusító afrikai-amerikai szépségipari vállalkozónál ügynökként kezdett el dolgozni, feladata a cég termékeinek népszerűsítése és értékesítése volt.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. ősz különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár