2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Paul McEvans

Agatha Christie esete a régészettel

Agatha Christie talán a legsikeresebb krimiíró, manapság alig lehetne találni olyan embert, aki ne vette volna kezébe legalább egy könyvét, vagy ne hallott volna róla. Műveinek izgalmas színfoltját jelentik azok a kötetek, amelyek a Brit Birodalom valamelyik közel-keleti vidékén játszódnak. Történetei egy részében az ásatások válnak bűnügyi helyszínné, a szereplői között pedig akadnak régészek is. Mindez még az avatatlan olvasó számára is árulkodik arról, hogy az írónőt mennyire lenyűgözte a régi korok tudománya.

Mrs. Christie eltűnik

Az írónő régészeti érdeklődése sajátos véletlenek sorozatával alakult. 1912-ben ismerkedett meg Archibald Christie-vel, egy pilótával, akihez két év múlva férjhez ment. A pár eleinte boldog életet élt, ám a férfi 1926-ban közölte a válási szándékát. Néhány héttel később Agatha Christie hátrahagyott egy levelet a titkárnőjének, és tizenegy napra eltűnt.

Mivel az 1920-as években elkezdett írni, már elég híressé vált ahhoz, hogy az eseményeket a brit sajtó élénk érdeklődése kísérje. Tizenötezer önkéntes kereste, és végül egy hotelben álnéven bejelentkezve találtak rá, ám az eltelt időszakra nem emlékezett. Hogy pontosan mi történt, arról megoszlanak a vélemények. Egyes feltételezések szerint az írónő idegösszeomlást kapott, mivel nehéz időszakot élt át, ugyanis az édesanyja nem sokkal korábban halt meg. Mások szerint azonban a gondosan kitervelt akcióval csak a férjét akarta bosszantani. A válás kimondására végül 1928-ban került sor.

Agatha Christie ekkor elhatározta, hogy messzire utazik, méghozzá egyedül. Az első tervei szerint nyugatra, Jamaica felé vette volna az irányt, hogy kiheverje a válás okozta megrázkódtatást, ám az utazás megkezdése előtt találkozott egy párral, akik éppen Bagdadból tértek vissza. Az elbeszélésükből kibontakozó keleti várost az írónő annyira elbűvölőnek találta, hogy lemondott a Karib-szigetekre történő utazásról, és jegyet váltott az Orient Expresszre. Milánón és Isztambulon keresztül végül megérkezett az úti céljához.

Az iraki vizit

Irak az első világháború után egy névleg független királyság volt, a Hasemita-dinasztia uralkodása alatt valójában azonban a brit érdekek érvényesültek. A fővárosban, Bagdadban tekintélyes brit kolónia élt, amely természetesen értesült Agatha Christie érkezéséről. Az írónő hamar bekapcsolódott a társasági életbe, részt vehetett a bridzspartikon, a tenisz- és krikettmérkőzéseken. Azonban pont azoktól a dolgoktól akart menekülni, amelyek a szigetországi életét juttatták eszébe, így néhány nappal később egyedül kereste fel Ur városának lelőhelyét.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. ősz számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár