A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

A vonatrablástól sem riadt vissza a lengyel függetlenségért küzdő Józef Pilsudski

2020. május 12. 13:31 MTI

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Nyolcvanöt éve, 1935. május 12-én halt meg Józef Pilsudski lengyel marsall, államfő, aki meghatározó szerepet játszott a két világháború közötti Lengyelország életében, hazájában a független, modern lengyel állam megteremtőjét tisztelik személyében.

Józef Pilsudski lengyel marsall, államfő

A litvániai Zulowo (ma Zalavas) faluban született 1867. december 5-én. A település az 1795-ig fennálló lengyel-litván államszövetség területén volt, majd Lengyelország harmadik felosztása után - amely 123 évre eltüntette az országot a kontinens térképéről - Oroszország uralma alá került. Az elszegényedő nemesi családba második fiúgyermekként érkező Pilsudski taníttatására anyja nagy súlyt helyezett, a hatalom oroszosító politikája ellenére mindent megtanult a lengyel kultúráról, történelemről és nyelvről.

A harkovi orvosi egyetemre járt, de 1886-ban felfüggesztették, mert részt vett a diákok szervezkedésében. A következő évben a III. Sándor cár meggyilkolására szőtt összeesküvés hamis vádjával letartóztatták, és Szibériába száműzték. Csak 1892-ben térhetett haza, a száműzetésben szerzett betegségeiből sohasem gyógyult ki teljesen. 1893-ban belépett az újonnan megalapított Lengyel Szocialista Pártba, melynek hamarosan vezetője lett. A párt általa szerkesztett illegális lapja a lengyel függetlenség gondolatát hirdette. A cári rendőrség elől bujkálnia kellett, 1900-ban elfogták és elmegyógyintézetbe zárták, de sikerült megszöknie és az akkor Ausztria-Magyarországhoz tartozó Galíciába jutnia.

1904-ben létrehozta a szocialista párt fegyveres szárnyát, amely több alkalommal próbált meg felkelést kirobbantani, a mozgalom anyagi alapját 1908-ban többek között egy postavonat kirablásával teremtették elő. Pilsudski a lengyel függetlenség legfőbb akadályát Oroszországban látta, és osztrák területen létrehozott, mintegy tízezer fős félkatonai alakulatai a központi hatalmak oldalán harcoltak az orosz hadsereggel szemben.

A központi hatalmak 1916-ban deklarálták egy félig autonóm lengyel állam megalakulását, abban a reményben, hogy még több lengyel fog fegyvert a keleti fronton. Pilsudski, aki az ideiglenes Államtanácsban a hadügyminiszteri és főparancsnoki tisztséget kapta, előre látva a németek vereségét, 1917-ben megtiltotta katonáinak, hogy esküt tegyenek a központi hatalmakra. A hatóságok ezért letartóztatták, egységeit feloszlatták és betagolták az osztrák-magyar hadseregbe.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A börtönből 1918. november 8-án, három nappal a német kapituláció aláírása előtt szabadult, a német hatóságok különvonattal szállították haza. November 11-én a Régenstanács a lengyel fegyveres erők főparancsnokává nevezte ki, két nappal később deklarálták a független lengyel állam, az első Lengyel Köztársaság létrejöttét. Pilsudski hamarosan az ideiglenes köztársasági elnöki címet is megszerezte. A nyugati hatalmak kezdetben gyanakvással tekintettek rá, mert a háborúban a vesztes központi hatalmak oldalán harcolt, de 1919 elejére elnyerte bizalmukat.

Az első világháborút lezáró versailles-i béketárgyalásokon, ahol ő képviselte Lengyelországot, rendezték az északi, déli és nyugati határok ügyét. A megoldatlan keleti határok miatt 1920-ban kirobbant a lengyel-bolsevik háború, melynek során a Vörös Hadsereg offenzíváját csak Varsó közelében sikerült megállítani. Az ellentámadásba lendülő lengyel hadsereg elfoglalta Fehéroroszország és Ukrajna nagy részét, amit az 1921-ben Rigában megkötött béke elismert.

Pilsudski 1922-ben alulmaradt az elnökválasztáson, és 1923-ban a hadsereg főparancsnoki tisztségéről is lemondott. Három visszavonultságban töltött év után, 1926 májusában katonai puccsot hajtott végre. A szejm felajánlotta neki az elnöki tisztséget, de ő ezt visszautasította, csak a hadügyminiszteri posztot vállalta el. A következő kilenc évben lényegében diktátorként vezette Lengyelországot. Az elnöki rendszer híve volt, az általa elfogadtatott alkotmány csökkentette a parlament és a szenátus hatalmát, miközben növelte a köztársasági elnökét és a kormányét. Ellenzékével kemény kézzel bánt, a lakosság harmadát kitevő kisebbségeket békés úton akarta asszimilálni. Külpolitikai téren a lengyel függetlenség biztosítása érdekében a nyugati hatalmak szövetségét kereste, s mindkét hatalmas szomszédjával, a Szovjetunióval és Németországgal is megnemtámadási szerződést írt alá.

Józef Pilsudski 1935. május 12-én Varsóban halt meg, a krakkói Wawelben temették el. Alakját már életében legendák övezték, de a második világháború után, a kommunista Lengyelországban kedvezőtlen képet festettek róla. A történettudományban megítélése ellentmondásos, a lengyel köztudat azonban nemzeti hősnek tekinti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár