2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világ legrégebbi halászhorgaira bukkantak egy japán barlangban

2016. szeptember 19. 16:06 MTI

A világ legrégebbi halászhorgaira bukkantak japán régészek a Japánhoz tartozó Okinava sziget egyik barlangjában. A mostani eredmények azt sugallják, hogy a korai halászati technológiák az eddig véltnél jóval nagyobb földrajzi területre terjedtek ki.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) részletezett felfedezés szerint a két, nagyjából 23 ezer éves horgot tengeri csigák héjából faragták ki. Különböző japán egyetemek és intézmények kutatói 2009 óta folytatnak ásatásokat a Szakitari mészkőbarlang három helyszínén.

A szakemberek eddig úgy vélték, hogy a modern ember nagyjából 50 ezer évvel ezelőtt telepedhetett le Okinaván és a környező szigeteken, ahol igen szerény erőforrások álltak a rendelkezésére. A barlangban azonban angolnák, békák, madarak, halak és kisebb emlősök megperzselt maradványait fedezték fel, ami arra utalhat, hogy táplálékként szolgáltak a területen élők számára. Az ételmaradványok, valamint a barlangban talált egyéb állati és emberi leletek, kagylógyöngyök és egy köszörűkőre hasonlító eszköz alapján a kutatók arra jutottak, hogy Okinava nagyjából 35 ezer éve csaknem folyamatosan lakott lehet - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

A szakemberek rámutattak arra is, hogy bár a halászat alapvető fontosságú volt a korai ember számára a bolygón való szétszóródáskor, az még mindig tisztázatlan, miként fejlődött ki a technológia, mivel az eddig talált legkorábbi - 16 ezer-18 ezer éves - bizonyítékok Indonézia és Pápua Új-Guinea bizonyos területeire korlátozódnak. A mostani eredmények azonban azt sugallják, hogy a korai halászati technológiák az eddig véltnél jóval nagyobb földrajzi területre terjedtek ki: a Csendes-óceán nyugati partvidékének északi részétől a közepes földrajzi szélességen fekvő területekig.

A kutatók kiemelték továbbá, hogy a tengeri rákok megperzselt maradványai azért különösen fontosak, mivel szezonális étkezési szokásokra utalnak. A rákmaradványok méretéből ugyanis arra lehet következtetni, hogy az őszi hónapokban fogták ki az állatokat, amikor a legnagyobbak és a legízletesebbek is voltak egyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár