A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
Fodor Mária

A világ legdrágább műtárgyai

Felbecsülhetetlen értékű műtárgy – mondjuk áhítattal a múzeumban, könnyen elfeledve a tényt, hogy valamikor valaki azért mégiscsak pénzt adott értük, így akár tetszik, akár nem, mégiscsak forintosítható az értéke. Bár az is igaz, hogy szinte soha nem a művész volt az, aki igazán jól keresett a műtárgyon, amikor az elkészült, hanem a számos műkereskedő, akik felismerték annak igazi értékét – és nem voltak szégyenlősek elkérni az árát sem.

Leonardo: Mona Lisa – 9 kiló arany

Minden idők legdrágább festményének modellje nem más, mint egy firenzei selyemkereskedő felesége. Francesco del Giocondo második fia, Andrea születésének megünneplésére rendelte meg a képet Leonardótól, ám az soha nem készült el, így a művész maga pénzt sem kapott érte. Pedig nem kevés munkát tett bele. Az életrajzíró kortárs, Vasari szerint a festő négy éven át dolgozott rajta Itáliában, majd Franciaországba is magával vitte, és haláláig javítgatta.

Leonardo halála után a kép Salaihoz, Leonardo segédjéhez került, aki tízéves korától nem csak tanítvány volt, hanem modell is, mi több, egyes feltételezések szerint szerető is. Leonardo hazug, tolvaj, makacs és mohó gyermekként jellemezte Salait, akinek a beceneve azt jelenti: Ördög. Végül mégis rá hagyta mindenét. Salainak azonban nem kellettek a képek: eladta mindet. Mona Lisát I. Ferenc király vette meg 4 ezer aranyért, ami körülbelül 9 kilót nyomott. Manapság egy kiló arany 8 millió forint, mai áron tehát a király körülbelül 70 millió forintot adott a képért, ami nem kevés ugyan, de nem is számít extra nagy összegnek, különösen a mai világhíréhez képest.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Mona Lisa a vásárlás után a francia király birtokára, Fontainebleau-ba került, onnan Versailles-ba, és a királyi gyűjteményből közvetlen a Louvre főhelyére, hiszen a múzeumot látogatók 80 százaléka ennél a képnél kezdi a sétát.

A népszerűségnek persze hátránya is van: az 1911-es lopás után két évig volt elrejtve egy ágyneműtartóban, majd amikor visszakerült a múzeumba, megpróbálták savval, vörös festékkel, kővel és hozzávágott teáscsészével is elpusztítani, legalábbis megrongálni. Ezért ma már golyóálló üveg védi.

Mai értékét nehéz lenne megbecsülni, hiszen Leonardónak mindössze 15 festményét ismerjük, valamennyit múzeumban őrzik, tehát nem eladóak. Ám 2014-ben olyasmi történt, amire senki nem számított: előkerült egy új Leonardo-kép. Egy korábban Giovanni Boltraffiónak tulajdonított Jézus-képről kiderült, valójában Leonardo egyik elveszett alkotása. Bár a kép kopott, szakadt és rendkívül rossz állapotban van, így is 75 millió dollárért sikerült eladni, ami azért komoly csalódás volt az eladónak, aki eredetileg 200 milliót kért érte.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2017. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár