A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

A mesék Arthur királyától Heinrich Himmlerig sokan kutattak megszállottan a Szent Grál után

2021. január 21. 08:35 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A Szent Grál kétségtelenül az egyik legrégebb óta keresett ereklye az emberiség történelmében. Legtöbbünk számára felrémlenek a népszerű könyvek vagy filmek megoldásai, amelyben a Szent Grál nem más, mint egy kehely. Az is eszünkbe juthat, hogy az újabb alkotások már inkább misztikusabban értelmezik az ereklye jelentőségét, vérvonalról és a Megváltó eltitkolt családjáról beszélve. A Grált a középkori lovagoktól a Harmadik Birodalomig évszázadokon keresztül keresték. Most megpróbálunk utánajárni, hogy miként alakult ki a köré szövődött legenda.

freskó
A Szent Grál Temploma Wilhelm Hauschild (1827-1887) Lohengrin-freskóciklusában

A Szent Grál „születése”

Ha nekilátunk megvizsgálni, hogy mikor említik meg először a Grált, akkor valószínűleg vagy a Bibliára, vagy valamilyen ókori iratra gyanakodnánk. Másoknak esetleg a kora középkor jutna az eszébe, amikor Arthur király és a kerekasztal lovagjai működtek. A valóság ezzel szemben az, hogy a legelső említése Chrétien de Troyes művében, a Grál meséjében történik meg. Ez a történet de Troyes utolsó műve, amely befejezetlenül maradt. Az ófrancia nyelven íródott regény főhőse Percival (Parszifál), akit anyja elzárva tart, hogy így óvja meg a lovagi élet jelentette kihívásoktól, miután a családja többi férfitagját lovagként veszítette el.

Percival azonban találkozik Arthur királlyal és a lovagjaival, és közéjük áll. Egy kalandja során végül eljut a Halászkirály birodalmába, aki az utolsó abból a vérvonalból, amelyre az ereklye őrzését bízták. A Szent Grál itt még csak közönségesen grálként, kis betűvel írva jelenik meg Krisztus passiójának több jelképes tárgyával együtt, és egy edényt takar, amelyből a Halászkirály az úrvacsorás áldozást végezte. Chrétien de Troyes egyébként 1180 és 1191 között írta ezt a munkáját, jóval a bibliai és az Arthur király legendája utáni korszakot követően.

Természetesen léteznek olyan elképzelések is, amelyek azt állítják, hogy valójában már sokkal korábban találkozunk a Grállal. Emellett elsősorban olyan érvek szólnak, amelyek szerint a Grál inkább egy jelkép, és nem egy konkrét tárgy. Tehát nemcsak kupát, kelyhet, edényt vagy más hasonló eszközt jelentett, hanem például áttételesen Mária Magdolna méhét is, amelyből a Megváltó szent vérvonala származik. Ezt azonban, ellentétes lévén az egyházban uralkodóvá váló tanítással, utólag kisatírozták a történelemből.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Ha megnézzük az apokrif evangéliumokat, akkor csakugyan találkozhatunk olyan sorokkal, amelyek arra utalnak, hogy a Grál jelen lehetett a Jézus körül zajló eseményeknél. Többen hivatkoznak arra, hogy Nikodémus evangéliuma, vagy másik nevén Pilátus cselekedetei arról számol be, hogy Arimathiai Józsefet, aki a Biblia szerint eltemettette Jézust, azzal vádolták meg, hogy ellopta a testet, ami miatt tömlöcbe vetették. Ám csoda történt, és az angyalok egy kelyhet hoztak a számára, amely táplálta őt a fogsága idején.

Valójában azonban az eredeti görög nyelvű műben ez a részlet nem található meg. A középkori francia költő, Robert de Boron egészítette ki a kehellyel az ott olvasható sorokat, amikor Arimathiai József című művét írta. Ráadásul az ő nevéhez fűzhetünk egy olyan elemet, amely szintén a Grállal kapcsolatos: az utolsó vacsoránál használt kelyhet ugyanis e művében azonosnak tekintette azzal az edénnyel, amelybe Jézus kiomló vérét összegyűjtötték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Arimathiai Szent József ikonja GlastonburybenVincente Juan Masip: Az utolsó vacsora (1562)Arthur Hughes (1832-1915): Sir Galahad a Szent Grál nyomábanJudith Dobie: Arthur és Ginevra exhumálása a somerseti Glastonbury apátságban, 1193.A valenciai kehely a katedrális múzeumában„Galahad, Percival és Bohort hozzák a Grált a Szentföldön” Évrar d'Espinques illusztrációján a „Queste del saint graal” című 1470 körül írt művébenA Kerekasztal lovagjai és királyai látomása a Szent Grálról Évrar d'Espinques illusztrációján a „Queste del saint graal” című 1470 körül írt művében
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár