A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

2020. október 1. 08:33 Paul Skates

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A németek által a második világháború idején végrehajtott font- és dollárhamisító hadművelet a történelem legnagyobb ilyen célú akciója volt, amely olyannyira jól sült el, hogy komolyan felmerült az összes Bank of England bankjegy bevonásának gondolata. Az Anglia elleni invázió előkészítését szolgáló terv lényege az volt, hogy az ötfontos és annál értékesebb pénzjegyeket szétszórják a kontinensen, letörve ezzel a font iránti bizalmat, nagy pánikot kiváltva a brit lakosság körében. A bankjegyeket a nácik koncentrációs táborokban toborzott foglyokkal hamisíttatták.

pénz
A nácik által hamisított bankjegyekre csak 1959-ben bukkantak rá az ausztriai Toplitz-tó mélyén

Pénzhamisítás: a történelem „legősibb mestersége”

1939. szeptember 18. Berlin, Wilhelmstraße 61. Alig telt el két hét a Polenfeldzug, azaz a lengyelországi hadjárat megkezdése óta, s a német tisztviselők már a következő stratégián törték a fejüket. A birodalmi pénzügyminisztérium konferenciatermében azonban csak egy téma volt napirenden: hogyan támadható meg egy világbirodalom gazdasági rendszere?

A terv: pénzhamisítás. Történelmi előzmény akadt bőven, ugyanis már az ókori görög és római birodalomban felütötte a fejét a pénzhamisítás. Mielőtt a papírpénz megjelent volna a 10. századi Kínában, általában az alapfémeket keverték tiszta arannyal vagy ezüsttel.

Gyakori módszer volt a pénzcsonkítás, amely során a nemesfémből készült érmék anyagából – reszeléssel, kaparással, vagy vegyi, illetve elektrokémiai úton – elvettek, az érmét névértéken továbbadták, a kinyert nemesfémet pedig fémértéken értékesítették.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A pénzhamisítás idővel hadieszközzé vált. Anglia például hamisított pénzekkel igyekezett a kontinentális dollár értékét rontani az amerikai függetlenségi háborúban, majd a 18. század végén nagy mennyiségű hamis papírpénzt (assignátákat) csempésztek be Franciaországba, hogy növeljék az inflációt és szabotálják a forradalmat. Bonaparte Napóleon rafinált rendőrminisztere, a jakobinus nemzetgyűlési képviselő, Joseph Fouché viszont London, Bécs és Moszkva ellen használt fel hamisítványokat.

A 20. század talán legnagyobb pénzhamisító botránya 1925-ben pattant ki, amikor Hágában letartóztattak három magyar állampolgárt, miután Magyarországon hamisított ezerfrankosokat találtak náluk 10 millió frank értékben.

Az ügy előzményei 1923-ra nyúltak vissza, amikor magyar jobboldali körök hamis ezerfrankosok ezreivel akartak bosszút állni Franciaországon az ország területét megcsonkító 1920-as trianoni békeszerződésért, valamint így akartak pénzt biztosítani irredenta vállalkozásokra. A nyomozás során előkerült dokumentumok nyilvánvalóvá tették, hogy a miniszterelnök is tudott az akcióról, a vizsgálat azonban a kormányt felmentette a felelősség alól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Pénzverde a 17. századi Németországban. A bankjegyhamisítás „előfutára” a pénzcsonkítás volt, amelynek során a nemesfém érmék anyagából reszeléssel, kaparással vagy vegyi úton elvettek, majd az érméket névértéken továbbadták.Hermann Göring, a Harmadik Birodalom második embere Walther Funk gazdasági miniszterrel. Funk volt az egyetlen, aki mindvégig ellenezte a pénzhamisítási akciót.Elítéltek a sachsenhauseni koncentrációs táborban, amely remek álcául szolgált a titkos nyomda számára.Az egykori rabok egyike, Adolf Burger egy hamis 50 fontossal. Burger Az ördög műhelye címmel írta meg sachsenhauseni emlékeit.Merülni készülődő osztrák búvár a Toplitz-tónálA bankjegyek másfél évtized után is teljesen épek voltak.A náciknak végül üzemanyaghiány miatt nem sikerült megsemmisítő légi csapást mérniük a brit gazdaságra, s a tökéletes hamisítványokat a világháború végén a Toplitz-tóba süllyesztették.
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár