A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
Herczeg Renáta

A Forgáchok szalánci vára és kastélyai

A kassai járásban található Nagyszalánc (ma: Slanec) fölött magasodó Szalánci-hegység vonulatának egyik természetes átjárója éppen a település vonalába esik. A magaslat festői szépségét egy vár romja koronázza meg. A megmaradt, régmúltat idéző kör alakú torony (Donjon) a középkortól, a XIII. század első fele óta őrzi ezt a vidéket, és a falakat igen nemesi vérből származó urak építtették. A hiteles forrásokon túl több legenda, monda kapcsolódik a vár történetéhez, de színes históriák keringenek a környékbeli kastélyokról is.

Azt, hogy miért éppen ide épült az erődítmény, egy ősi monda meséli el, amely szerint az Aba nemzetségből származó családfő, Csoma az Olsva-parti dús erdőben tanította vadászni fiát, Pétert. Az apró állatokra a fiú már mesterien lőtt, ám egyik alkalommal megláttak egy hatalmas sast, amelynek lelövése igazi kihívás volt: Péter csak a harmadik nyílvesszővel találta el. A madár a földre zuhant, a vadászok egy koszorúval tisztelegtek előtte, s a fiára büszke Csoma pedig egy várat építtetett oda. Ezért magasodik ott a vár, és így került a szalánci Abák címerébe is az ezüstpajzsra állított, csőrében koszorút tartó sas. 

Reménytelen „szerelmi fészek”

A vár az évszázadok során többször cserélt gazdát. Urai között voltak hosszú ideig a frank eredetű, itáliai Drugethek is, akik a szájhagyomány szerint 1330-ban azért kapták meg a várat és a hozzá tartozó birtokot, mert ősük, Miklós a Károly Róbert királyt és a trónörököst, Lajost Visegrádon megtámadó Zá(c)h Felicián kardja elé ugrott, hogy saját testével védje őket. A király ezért a hőstettéért jutalmazta meg többek között a szalánci várral.
A birtok később a Losonczy família kezébe került. A család gyönyörű asszonya, Losonczy Anna már kétszer megözvegyült. Kérői között volt Balassi Bálint, akit még korábbról, Egerből ismert, és később az özvegyasszonyt szalánci várában többször meglátogatta.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2020. tavasz számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár