A csirkénél is előbb, hétezer éve háziasíthatták a libát Kínában
2022. március 16. 12:53 MTI
A liba lehetett az első háziasított baromfi Kínában – írta a Sixth Tone című angol nyelvű kínai hírportál egy új tanulmányra hivatkozva.

Kép forrása: Wikimedia Commons / Franceso Canu / CC BY-SA 3.0
Korábban
Eddig a csirkét tartották az úttörő fajnak
Kínai és japán intézmények kutatóinak az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmánya szerint a libát Kínában mintegy hétezer éve háziasíthatták, vagyis az eddigi feltételezésekkel ellentétben korábban, mint a csirkét.
A csirke háziasításának ideje egyelőre vitatott, a kutatást vezető tudós szerint a legáltalánosabban elfogadott tudományos konklúzió az, hogy a csirke háziasítása legkorábban több mint kétezer éve történt Indiában.
A kutatók által vizsgált libacsontok korát szénizotópos technikával határozták meg. További módszerekkel pedig egyéb jellemzőket, például a madarak kimúlásakor betöltött korát tanulmányozták.
A csontokat a mai kelet-kínai Csöcsiang tartományban található kőkorszaki település helyszínén találták, ahol vadászatra és gyűjtögetésre, valamint részben földművelésre alapuló életmódot folytató emberek éltek.
A 232 csontmaradvány közül négy származott 8 és 16 hetes kislibáktól. A kutatók ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kislibák a településen kelhettek ki, mert vadlibák nem éltek a közelben.
A csontokban talált anyagokból azt állapították meg, hogy a libák a helyszínen termesztett rizzsel táplálkozhattak, ami eltér a vadlibák szokásaitól. A felnőtt példányok mérete pedig nagyjából egységes volt, ami szintén a fogságban tenyésztett állatok jellemzője.
Mint a Sixth Tone cikke rámutat, bár Kína világelső a libahús termelésében, egyáltalán nem tekinthető a kínai konyha fő hozzávalói egyikének. Csakúgy, mint a világ több másik országában, Kínában is a csirke a legelterjedtebb háztáji baromfi.
A tanulmány vezető szerzője elmondta, a libák a kőkorszaki közösség számára sem jelentették az elsődleges húsforrást, ugyanis abban az időben a szarvas- és kacsahús fogyasztása volt gyakoribb.
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.

rendszerváltás
- Nagy Imréék újratemetésén egy korszak szállt koporsóba, és közben egy új virradt
- A harmadik Magyar Köztársaság legnagyobb válságával fenyegetett a taxisblokád
- A tragikus hirtelenséggel elhunyt Csengey Dénes emlékét idézik fel Pakson
- Elhunyt Ion Caramitru román színész, az 1989-es forradalom egyik meghatározó arca
- Egy új korszak kihívásai: a rendszerváltás menekülthullámai Magyarországon
- Népszavazás helyett kormányfői megegyezés döntött Csehszlovákia megszűnéséről
- Nem tudott mit kezdeni a rendőrség a taxisblokáddal
- Hosszú út vezetett a halálbüntetés általános tiltásához Magyarországon
- Valóságos patthelyzet alakult ki a koronás és a korona nélküli címer hívei között 1990-ben
- Bebalzsamozott kedvencek: állatmúmiák az ókori Egyiptomban
16:22 - Amikor a „Jobbra hajts!” szabály miatt újra kellett tanulnunk a KRESZ-t 14:50
- Volt, hogy még a Beatlest is maga mögé utasította a toplistákon Louis Armstrong 10:30
- A magyar tudósok, akiket csak marslakóknak neveztek 08:50
- Puszta létezésével történelmet írt Dolly, az első klónozott emlős tegnap
- Ló- és teveháton, több tízezer kilométeren át kereste az ősmagyarok nyomait Zichy Jenő tegnap
- Szerény ösztöndíjából dzsunkát vett, és behajózta Kína nagy folyóit Cholnoky Jenő tegnap
- A férfiakat lenyűgözte, a szigorúan erkölcsös híveket felháborította a bikini tegnap