A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Így látta a sajtó Kárpátalja visszafoglalását

2014. május 27. 17:08 Kulcsár Ádám

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

„A csekély számú magyar haderő a magas hóval borított hegyek között, zimankós időben az ukrán terroristák kétségbeesett ellenállási próbálkozásait rendkívüli támadó készséggel gyorsan törte meg, s szinte menetrendszerű pontossággal nyomult előre az ezeréves magyar határ felé, ahol a lengyel csapatok testvéri kézfogása várta. A Felföld bércein magyar zászló leng: a honvéd kitűzte a nemzetiszínű lobogót Verecke fölé, s az ősi Kárpátalja hazatért az anyaország örök határai közé” – számolt be a Pesti Hírlap a 75 évvel ezelőtti eseményekről, amelyek során a honvédség négy nap leforgása alatt visszafoglalta a húsz éven át Csehszlovákiához tartozó kárpátukrán Ruszinszkót.


Az 1938-1939-es években a németekhez hasonlóan a magyar kormány is az első világháborút követő Párizs-környéki békerendszer felülvizsgálatáért szállt síkra, célja eléréséhez legnagyobb szövetségeseit a lengyelekben és az olaszokban találta meg. Az 1938. november 2-i bécsi döntés egy keskeny, mintegy 12 ezer négyzetkilométeres magyarlakta sávot csatolt vissza Magyarországhoz, amelybe beletartozott Kárpátalja (akkor Ruszinszkónak is hívták) körülbelül egyötöde is.

Ha belelapozunk a döntést megelőző hetekben kiadott újságokba, azt olvashatjuk, hogy a cikkírók pártállásától függetlenül már rég eldöntöttnek ítélték a felvidéki magyarlakta területek hazatérését, s leginkább a közös lengyel-magyar határ kérdését boncolgatták. Lelkesen adták közre azokat a híreket, amelyekben olasz, lengyel, francia, angol, sőt japán vagy amerikai diplomaták, illetve újságok álltak ki a „két jó barát” közös határa mellett, amely egyféleképpen, Ruszinszkó visszacsatolásával valósulhatott meg.

A puhatolózás

A kárpátukrán terület ezer éven volt a Magyar Királyság része, azonban a trianoni szerződésben a mintegy 11 ezer négyzetkilométeres országrészt a frissen megalakuló Csehszlovákiához csatolták. A magyar sajtó tragikusnak ítélte az „örök éhség honának” nevezett kárpátukrán terület helyzetét, ahol a csehek, valamint a függetlenség kivívásáért 1938 novemberében felállított ukrán Szics-gárda tagjai is rettegésben tartották a polgárokat. „Amióta Ruténföldet a páriskörnyéki békeparancsok szerzői önkényesen, a lakosság akarata ellenére elszakították Magyarországtól, amelyhez ez a terület a legszorosabb természeti kapcsolatokkal, mondhatni válhatatlanul hozzá volt fűzve, azóta állandóan a szenvedés és nyomor volt a derék rutén népnek sorsa” – érvelt a félhivatalos kormánylap, a Pesti Hírlap.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

„Mikor ér már véget a Kárpátalja derék népének, a félmilliónyi ruténségnek a jogfosztottsága?” – tették fel a kérdést a lapok néhány nappal az 1939. február 12-i szojmi választást követően, ahol Volosin Avgusztin, a terület kinevezett miniszterelnöke által kiadott hivatalos listára lehetett igennel és nemmel szavazni. A lapok szerint a választást a féktelen terror jellemezte, sokan próbálták meg a szavazást bojkottálni, azonban „az ukránok egymásután dobták át a határon azokat a szavazókat, akiket rajtacsíptek, hogy nem a hivatalos listára szavaztak.”

A francia Ordre című lap is megjegyezte, hogy a választások erőszakos módon zajlottak le, a Sunday Times pedig kiemelte, hogy a kormány lajstromán kizárólag ukrán jelöltek szerepeltek, a magyarok ki voltak zárva a jelöltek lajstromáról, habár egyes területek magyar többségben voltak. A hivatalos álláspont szerint 93 százalékot kapott a kormánylista, amit az angol Daily Herald azzal magyarázott, hogy „Volosin azt hitette el az egyszerű babonás parasztokkal, hogy azok az árulók, akik nemmel szavaznak, azonnal meghalnak és holttestüket a föld is kiveti magából”.

Kulcsár Ádám írásának folytatása a Múlt-kor történelmi magazin tavaszi számában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár