A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
Herczeg Renáta

Az elhagyott kastély

Magyarország talán leghíresebb, de biztosan legkiterjedtebb világörökségi értékét, a Tokaj-Hegyalját sokan sokféleképpen gondozzák, építik, hogy fenntarthassuk. De ahhoz, hogy méltón menthessük meg az utókor számára, ahhoz nemcsak jóakarat és pénz kell, hanem „kultúra is kell oda, hogy szakszerűen és gazdaságosan használjuk fel a pénzt és munkaerőt, és lélek is kell oda minden poklon keresztül kitartó, ami Hála Istennek elpusztíthatatlan őserejében meg van ma is Hegyalján” – kezdte gondolatait Dr. Ambrózy Ágoston 1932-ben egy, a Tokaj-Hegyaljával foglalkozó tanulmányában.

A rézkor óta lakott Tarcal Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részén, a Tokaji-hegy előterében fekszik, Tokajtól 7, Szerencstől 12 km-re. Neve a honfoglalás egyik vezérétől, Turzoltól származhat, aki Árpádtól ajándékba kapta az itteni hegyet. A hamar mezővárosi rangot nyert település a török kor után lendült fel igazán, a XVIII. századtól a XIX. század közepéig, amikor is a szőlő- és bortermelés a leginkább virágzott. Ezután a filoxéra járvány a szőlő nagy részét elpusztította, így amíg újra nem sarjadt a szőlőszár, az itt élők – lehúzódva a hegyekről – állattartással foglalkoztak. Ekkor kezdődhetett meg a település déli határán, a Takta folyó mentén az intenzívebb gazdálkodás.
Hát, ez szép!

A Tarcaltól délre húzódó terület, az ún. Kengyel-hát (mai Kishomokos) – Tarcal külterülete – és a Homok domb (mai Nagyhomokos) Tiszaladányhoz tartozik. Egykor mindkét birtoktest a gróf Szirmay család tulajdonában volt és szorosan összefüggött.

A gróf Szirmay család az évszázadok során mindig jeleskedett a honi kultúra és gazdaság felvirágoztatásában. A zempléni birtokokat házasság révén szerezték az 1640-es években, amelyeknek gazdaságilag is kiemelkedő térsége a tokaji szőlőbirtok volt. Szirmay István a Thököly-felkelésben való részvétele után rekatolizált és I. Lipót király mellé állt. Cserébe bárói, majd 1707-ben grófi címet kapott, Szirmabesenyőre költözött. A család innen kapta egyik előnevét, címerükben pedig egy hatalmas vörös rák látható.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Később többen a főrendiház tagjaként tevékenykedtek a köz ügyeiért vagy katonaként harcoltak a hazáért. A család a kultúrát is fontosnak tartotta, művészeket támogatott, múzeumi közgyűjtemények anyagát gazdagította adományaikkal. Talán a legismertebb Szirmay a hazai irodalom, történelem és történettudomány meghatározó tagja, gróf Szirmay Antal (1747-1812) Zemplén megye követe, helytörténész, író. De a család közkedveltségét az is bizonyítja, hogy számos irodalmi műben jelenik meg nevük, személyük, így Mikszáth, Jókai, Gárdonyi, Jósika és Passuth regényeiben bukkannak fel. Leszármazottaik sorában többek között olyan hírességeket találunk, mint Kazinczy Ferenc író, Mednyánszky László és Szinyei Merse Pál festőművészek, Pulszky Ferenc angliai nagykövet, báró Mecséry Dániel huszártiszt, Palugyay Jakab bor- és pezsgőkereskedő, valamint Kogutowicz Manó térképész.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2011. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár