A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket
Murányi Gábor

Magyarországi gyász Sztálinért: "Meghalt mélységes megrendelésre"

1953 márciusában nemigen akadt olyan ember Magyarországon, aki ne értesült volna arról, hogy meghalt Joszif Visszarionovics Sztálin, az emberiség jótevője, a népek atyja. Azokban a napokban – hogy ismét korabeli szófordulattal éljek – minden Róla szólt, az újságok, a Szabad Nép-félórák, a hirtelenjében összetrombitált termelési értekezletek, a legkülönfélébb rendű és rangú szervezetek rendkívüli közgyűlései, értekezletei. De még az ellenséges megnyilvánulások is vele foglalkoztak.

Sajtóberkekben a nagy idők tanúi a lapzárták utáni órákban újra és újra felidézték, a generalisszimusz halálakor a Népszava (az 1970-es években a Magyar Nemzet újdondászaként én akként hallottam: az Esti Budapest) úgy jelent meg, hogy első oldal öles címébe egyetlen betűcserével szarvashiba csúszott: Mély megrendeléssel tudatjuk, hogy Sztálin nincs többé.

Mélységes megrendeléssel...Mélységes megrendeléssel...


Ezért a tévesztésért, állították a mesélők, a lap összes példányát bezúzták, a lap olvasószerkesztőjét, Bodó Bélát és a történetben nevenincs szedőt az ÁVH elhurcolta; mindketten hónapokkal később szabadultak. A magyar sajtótörténet ezen, egyik legnevezetesebb anekdotája a legkülönfélébb változatokban szállt szájról szájra (a verziókat nemrégiben Marinov Iván az urbanlegends.hu című blogjában gyűjtötte össze).

A történet feltárásának magam is többször nekirugaszkodtam. Először, értelemszerűen megnéztem az újságok gyászszámait, de az ominózus sajtóhibát tüzetes végigolvasással sem találtam, elfogadtam hát, hogy a lapszámot tényleg bezúzták. Ennek az intézkedésnek azonban, feltételeztem, valamiféle nyoma kellett volna, hogy maradjon a Magyar Országos Levéltárban őrzött pártiratok között. Ám ilyennek az éveken keresztüli búvárkodás során sem akadtam nyomára.

Aztán, más ügy kapcsán, egyszer belekukkantottam a Népszava 1953. március 5-i számába, s ott, az első oldalon a Féltő szeretettel fordul hazánk népe Sztálin elvtárs felé című cikk első sorában szinte kiszúrta a szememet az addig mindhiába keresett mondat: „Mélységes megrendeléssel értesült az egész magyar nép Sztálin elvtárs súlyos megbetegedéséről.” Vagyis a sajtóhibás fogalmazás, ha nem is főcímben, s ha nem is Sztálin halála, hanem betegsége kapcsán, de megjelent, és a lapszámot sem zúzták be.

 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. tavasz számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár