2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Mao Ce-tungról

2019. október 24. 08:44 Múlt-kor

Mao igazi nőbolondként meglehetősen mozgalmas szexuális életet élt, amely legtöbbször nem a hitvesi ágyon zajlott. A taoista bölcseletet követve, miszerint az aktív szexuális lét hosszú életet eredményez, országos körútjai alatt gyönyörű, az elvtársak által kiválogatott kínai nők karjai közt elégíthette ki szexuális vágyait.

1. Egy Kínában végzett, 2013-as felmérés kapcsán megkérdezett emberek nagy többsége úgy vélte, hogy a Kommunista Kína atyja, Mao Ce-tung országépítő érdemei felülmúlják a nagy vezető baklövéseit.

2. A „nagy kormányos” névvel illetett Mao Ce-tung 1949-től haláláig, 1976-ig állt Kína élén. Követői szerint a vezér legfőbb érdeme a kínai társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása volt.

3. Az egyenlőségen alapuló, modern kommunista társadalom megteremtéséért nagy árat kellett fizetnie az egyszerű kínai emberek millióinak. Mao erőltetett modernizációs és iparosítási programja ugyanis a nagy kínai éhínséghez vezetett (1959- 1961), amelyben megközelítőleg 45 millió ember halt éhen (összehasonlításul: a második világháborúban 60 millióan vesztették életüket).

4. Bár Mao lemásolta a Sztálini terrort, és totalitárius uralmat vezetett be Kínában, a „nagy kormányos” a szovjet recepttel ellentétben nem a munkásságra, hanem a parasztok tömegeire támaszkodva építette ki a kommunista uralmat Kínában.

5. A szegényparasztság földhöz juttatásának programját 1947-ben indította útjára Mao. Ez gyakorlatban a gazdag paraszti és a földbirtokos réteg megsemmisítését jelentette. Mao mentesíteni akarta a belügyi szerveket a feladat alól, így a likvidálást gyakorta a helyi szegényparasztoknak kellett elvégeznie. 1947 és 1951 között nagyjából 30 ezer földbirtokost öltek meg Kínában.

6. Miután Sztálin Moszkvában nem fogadta kellő tisztelettel, Mao 1958-ban revansot vett a Pekingbe látogató szovjet vezető utódján,  Nyikita Hruscsovon. Mao magánuszodájába hívta tárgyalni Hruscsovot, aki miután nem tudott úszni, egy rögtönzött tákolmányon megszégyenülve kapálózott a kedélyesen tempózgató kínai vezető mellett.

7. A nagy vezér úszótudását propaganda célokra is felhasználta. Mao 73 évesen 15 km-t úszott a Jangce folyóban a híradások szerint mindössze 65 perc alatt, ami azt jelentette, hogy 1600 métert kevesebb, mint 8 perc alatt tett meg, amely abszolút világrekordnak számított, hiszen akkoriban a profi úszók ideje ugyanezen a távon egy kicsivel 20 perc alatt volt.

8. Mao igazi nőbolondként meglehetősen mozgalmas szexuális életet élt, amely legtöbbször nem a hitvesi ágyon zajlott. A taoista bölcseletet követve, miszerint az aktív szexuális lét hosszú életet eredményez, országos körútjai alatt gyönyörű, az elvtársak által kiválogatott kínai nők karjai közt elégíthette ki szexuális vágyait.

9. Mao a fürdést kidobott időnek tekintette. A forró kádban való ücsörgés helyett az úszást részesítette előnyben, szappan helyett forró törölközőket használt, amelyeket testőreinek kellett végigdörzsölnie a testén.

10. Kína elsőszámú vezetője azt szerette volna, ha testét halála után elégetik, de a magas párfunkcionáriusok és az özvegye mást gondoltak. Bebalzsamoztatták a nagy vezér tetemét, amelyet kristálykoporsóba helyeztettek. Mao múmiája a mai napig látható a pekingi Tienanmen téren felépített mauzóleumban. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár