A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

10 tény a római császárokról

2019. július 10. 11:52 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Nero római császár

1. Kr. e. 27-től a Római Birodalmat egy új uralmi berendezkedés és kormányzási forma alapján kormányozták. A principátus élén a császárok álltak, akiknek munkája nem tartozott a veszélytelen állások közé: a Római Birodalom 82 császárából 27 merényletnek esett áldozatul.

2. Az újabb kutatások szerint a birodalom határvidékeit súlytó szárazság nagyban hozzájárult a császárok ellen elkövetett merényletekhez. A kevesebb eső kevesebb gabonát és élelmet jelentett. Mivel a római haderő jelentős része ezen vidékeken állomásozott, az éhes és elégedetlen katonák ilyenkor könnyebben fellázadtak császáraik ellen.

3. A Kr. u. 238-as esztendőt a hat császár évének is nevezik, ugyanis ekkor a hivatalosan 235-től trónon lévő Maximinus Thrax mellett párhuzamosan még másik öt egyént is császárrá kiáltottak ki.

4. Elagabalus uralkodását szexbotrányok kísérték. A transzszexuális uralkodó nyíltan felvállalta női és férfi szeretőit is. A 18 éves uralkodót, aki egy cseppnyi tiszteletet sem mutatott a római vallás iránt, a felbőszült rómaiak, Elagabalus nagyanyjának belegyezésével, Kr. u 222-ben meggyilkolták.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

5. Nagy Konstantin volt az első római császár, aki 313-ban megkeresztelkedett. Konstantin Krisztusba vetett hitének nagyságáról és áttérésének őszinte, illetve pragmatikus voltáról még mai is vitatkoznak a történészek.

6. A hírhedt Nero császár (Kr. u. 54-68), aki élő keresztényeket használt fáklyaként, nagy sportkedvelő hírében állt. A császár, bár távolról sem volt egy atletikus alkat, még az olimpiai játékokon is elindult. Nero nem bízott semmit sem a véletlenre: a szekérversenyen egy tízes lovas fogattal indult, míg ellenfelei csak négy lovat köthettek szekereik elé.

7. Commodus (Kr. u. 180-192) a gladiátorküzdelmek megszállottja volt. A császár maga is fellépett az arénában, hogy állatokkal vagy gladiátorokkal harcoljon. Természetesen, ellenfeleinek esélye sem volt a győzelemre, sok harcosnak az életébe került a császárral vívott küzdelem.

8. Hadrianus császár (Kr. u. 117-138) gyakran öltött magára közönséges ruhát, hogy elvegyüljön a köznép körében, és a római császárokra egyáltalán nem jellemző módon, még a közfürdőket is előszeretettel látogatta.

9. A Kr. u. 3. századot a katonacsászárok és a Római Birodalom instabilitásának időszakaként is emlegetik. A korszakon belül egy 33 évet felölelő időszakban 14 katonacsászár uralkodott, akik mielőtt uralkodók lettek, egytől egyig a hadseregben építették ki karrierjüket.

10. A Nyugatrómai Birodalom utolsó uralkodója Romulus Augustus volt, akit a germán Odoaker taszított le a trónjáról 476-ban. Odoaker zord külseje mögött minden bizonnyal érző szív lakozott, hiszen a germán nem végeztette ki a tinédzser császárt, mondván, hogy az túl fiatal ahhoz, hogy kivégezzék. Odoaker egy nápolyi villával és egy éves állandó jövedelemmel támogatta az ifjút. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár