A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

10 tény a dualizmus kori Magyarországról

2018. február 9. 14:49

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Eltűnő betyárbűnözés, hihetetlen sok öngyilkosság, 36 ezer km2-nyi terület elhódítása a természettől, népességrobbanás és a világvárossá váló Budapest.

Dualizmus

1. Magyarországon a népességnövekedés a dualizmus évtizedeiben jelentősen megugrott.  1851-ben 13,19 millió, 1910-ben már 20,9 millió fő élt a királyságban. Azonban a gyermek és csecsemőhalandóság magas volt: ezer újszülöttből 1910-ben 206 hunyt el. Ennél rosszabb mutatói csak Oroszországnak voltak.

2. Magas volt az öngyilkosságok száma is, csaknem minden századik elhalálozottból egy önkezével vetett véget életének.

3. A 19. század második felében a vízrendezéseknek köszönhetően mintegy 36 ezer négyzetkilométert hódítottunk el a természettől a mezőgazdaság számára. Például a Tiszát 112 átvágással, kb. 450 kilométerrel rövidítették meg.

4. A korszakban valamelyest későbbre tolódott a házasságkötési kor. 1875-1920 között a hajadonok száma a 20-25 éves korosztályban 23-ról 30%-ra nőtt. Nem nőtt viszont azok aránya, akik egyáltalán nem alapítottak családot. A házasodás társadalmi elvárás maradt.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

5. Stabilizálódott a közbiztonság: 1890-ben 36, 1913-ban 24 bebörtönzött jutott 100 ezer lakosra, a gyilkosságok száma és aránya is visszaesett. Szinte teljesen felszámolták a betyárbűnözést, helyette megjelentek viszont a gazdasági bűncselekmények.

6. Bár a közvélekedés a férfiakat tekintette a társadalom önálló cselekvő tagjainak, a századfordulón lassú javulás mutatkozott a nők helyzetében. A XX. század elején már a gyáripari foglalkoztatottak negyede munkásnő volt. Az első tanítónők az 1850-es években jelentek meg, a századfordulón az elemi iskolában tanítók negyede nő volt.

7. A nemzetiségi megoszlásban a dualizmus idején a magyarság javára eltolódás volt tapasztalható. 1910-ben a szűkebben vett Magyarországon a lakosság 54%-a vallotta magát magyarnak. A 60 év alatt az ország lakossága 57%-kal növekedett, a magyarok száma több mint kétszeresére nőtt. (A magyarok 5,3 milliós gyarapodásából kb. 2 millió fő az asszimilációs nyereség.)

8. Az óraorientált modern időszemlélet az 1850-1860-as évekre elérte a magyar parasztság egyes csoportjait is, a többi társadalmi réteg életformáját azonban sokkal inkább meghatározta az óra. Az óraorientált időfelfogás térhódításában szerepe volt az iskolának is, ahol elemi szinten is bevezették az 50 perces tanórák szerinti oktatást.

9. A tengerentúlra történő tömeges kivándorlás 1885 körül kezdődött meg és leginkább az agrárnépességet érintette. A világháborúig közel 2,3-2,4 millió fő hajózott ki a Magyar Királyság lakói közül az Újvilágba. A kivándorlók kb. negyede tért vissza. Érdekesség, hogy a román munkaerőpiac is több ezer főt szívott fel.

10. A városi lakosság háromszor gyorsabban növekedett, mint az országos átlag. 1869-ben az összlakosság 14%-a, 1910-ben több mint 20%-a lakott városokban. A világvárossá váló Budapest lakossága a századfordulóra 1,1 millióra emelkedett.

+1 Habár Magyarországon a században több mint egy millióan hunytak el kolerában, a városok csatornázása folyamatosan szorította vissza a halálos járványt. A védőoltás általánossá válásával sikerült felszámolni a himlőt, 1870-ben az újszülöttek már háromnegyedét oltották, 1913-ban pedig már egyáltalán nem szerepelt a halálokok között. A mocsarak lecsapolása következtében megszűnt a malária, ugyanakkor minden nyolcadik haláleset oka a tuberkolózis volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár