2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a bálnavadászatról

2022. április 23. 19:35 Múlt-kor

Franciaország nyugati és Spanyolország északi partja, a Vizcayai-öböl mentén élő baszkok elsőként kezdték el a kereskedelmi célú bálnavadászatot a 11. század közepén. „Eredményes” tevékenységüknek köszönhetően a bálnák a 19. századra szinte eltűntek a Vizcayai-öbölből, mindössze négy cet elejtését rögzítették az egész évszázad alatt.

Holland bálnavadászok
Holland bálnavadászok az egyik legrégebbi, bálnavadászatot ábrázoló festményen, az idősebb Bonaventura Peeters alkotásán (1645)

1. Az emberek évezredek óta vadásznak a cetekre. A tevékenység általunk ismert legkorábbi bizonyítéka a Koreában található Bangudae-sziklavésetek egyik, bálnavadászatot ábrázoló, Kr. e. 6000 körül készülhetett rajza.

2. Az inuitok, a vikingek, a baszkok és a japánok ősidők óta foglalkoztak bálnavadászattal. A bálnavadász-kolóniák lakóinak az óriási tengeri élőlények elsősorban húst adtak, de az állatok felső állkapcsából kinövő, a táplálék megszűrésére hivatott szilát kalapok, kötelek és horgászzsineg készítésére is használták.

3. Évszázadokkal később a bálnákat már egy másik, ám igen fontos nyersanyagért, a bálnaolajért vadászták le. A bálnaolajat elsősorban lámpaolajként hasznosították, illetve a szappankészítés egyik fontos nyersanyagává vált.

4. A bálnaolaj a nitroglicerin egyik fontos komponensévé is lett. Az első világháború folyamán jelentősen megnövekedett a robbanóanyagok iránti kereslet, amely további lökést adott a brit és norvég bálnavadászatnak a Déli-sarkvidék körzetében.

5. Franciaország nyugati és Spanyolország északi partja, a Vizcayai-öböl mentén élő baszkok elsőként kezdték el a kereskedelmi célú bálnavadászatot a 11. század közepén. „Eredményes” tevékenységüknek köszönhetően a bálnák a 19. századra szinte eltűntek a Vizcayai-öbölből, mindössze négy cet elejtését rögzítették az egész évszázad alatt.

6. A bálnák ipari méretű vadászata és legyilkolása a 19. század közepétől datálható. A gőzhajók térnyerése, amellyel a széljárás szeszélyeit kiküszöbölve a gyorsabb fajok is üldözhetőek lettek, illetve az állat gyors elejtését segítő, robbanófejes szigonyok megjelenése felgyorsította a mészárlást.

7. A cetek szempontjából az igazi sötét korszak a 20. század volt: 1904 és 1987 között egyedül a Déli-sark körzetében 1,4 millió bálnát vadásztak le.

8. A Greenpeace környezetvédő szervezet volt az első, amely közvetlen akciót szervezett a bálnavadászok megállítására. Aktivistáik 1975-ben egy bálnacsorda, illetve egy szovjet bálnavadászflotta hajói közé irányították felfújható gumicsónakjaikat.

9. A bálnák túlvadászata az 1980-as évek elejére kritikus méreteket öltött, így 1982-ben a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság lépett és moratóriumot hirdetett a kereskedelmi bálnavadászatra.

10. Moratórium ide vagy oda, Izland és Norvégia nyíltan folytatja a bálnavadászatot, míg Japán a tudományosság köntösébe bújva szigorúan „kutatási célokból”, amelyeket legtöbbször nem indokolják az állatok elpusztítását, irtja a bálnákat. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár