2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

10 érdekesség Vlad Tepesről

2016. október 10. 11:56

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Amikor II. Mehmed szultán 1462-ben megtámadta Havasalföld fővárosát, Târgoviștét, 20 ezer, korábban karóba húzott török látványa fogadta. A szultán azonnal visszavonulót fújt. Egy török krónikaíró elmondása szerint II. Mehmed elborzadt a karóba húzott törökök látványától, de egyben csodálatot is érzett Vlad iránt, aki ilyen tettekre is képes volt.

1. A világhírű Drakula című regény szerzője, Bram Stoker III. Vladról, a 15. század közepén uralkodó, kegyetlenségéről ismert havasalföldi fejedelemről mintázta főhőse alakját. Vlad a Havasalföldre betörő ellenség mellett belső ellenzékét is kíméletlenül legyilkoltatta. Szinte minden ellenlábasát karúba húzatta, ezért kapta a Țepeș (Karóbahúzó) melléknevet. Számos történész szerint kegyetlensége főként ellenfelei megfélemlítését szolgálta, és nem szadista hajlamaiból fakadt. 

2. A Drakula szó édesapja, II. Vlad nevéből ered. A fejedelem tagja volt a Sárkányrendnek, ezért a Dracul melléknevet kapta, amely akkoriban sárkányt, ma ördögöt jelent románul.

3. Vlad és öccse fiatalon túszként került II. Murád szultán udvarába, mivel az oszmán uralkodó így akarta törökbarát politikára sarkallni édesapjukat, II. Vlad havasalföldi vadját. A két fiút megtanították törökül, és kiművelték őket többek között a hadtudomány, a logika, a filozófia és a művészetek tárgykörében is.

4. Țepeș az engedetlen erdélyi szász kereskedők közül több százat karóba húzatott, falvaikat felégettette, és a nőket, valamint a gyermekeket sem kímélte. Karóba húzáskor egy faggyúval bekent karót dugtak az elítélt végbelébe, majd lassan felcsúsztatták, úgy, hogy a létfontosságú szerveket ne érintse. Az áldozat akár egy napig is vívhatta haláltusáját.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

5. Țepeșről véres legendák keltek szárnyra. Michel Beheim szász vándorénekes Drakula vajda őrült országlása című verses elbeszélésében többek között arról számolt be, hogy Țepeș gyakran áldozatai vérébe mártott kenyeret evett. Rémtettei az 1470-es évektől kezdve németországi nyomtatványokon jelentek meg. Egyes másolatokon már arról értekeztek megsütött csecsemőket etetett meg édesanyjukkal. 

6. A Vlad tetteiről tudósító, az uralkodóról pozitív képet festő szláv nyelvű forrás, az Elbeszélések Drakula vajdáról Rettegett Iván egyik kedvenc olvasmánya volt.

7. Amikor II. Mehmed szultán 1462-ben megtámadta Havasalföld fővárosát, Târgoviștét, 20 ezer, korábban karóba húzott török látványa fogadta. A szultán azonnal visszavonulót fújt. Egy török krónikaíró elmondása szerint II. Mehmed elborzadt a karóba húzott törökök látványától, de egyben csodálatot is érzett Vlad iránt, aki ilyen tettekre is képes volt.

8. Țepeș uralkodása alatt idején Havasalföld fővárosa, Târgoviște főtéren állt egy színarany kupa. Mivel az uralkodó a lopást a legszigorúbban büntette, a tárgyhoz soha nem mertek hozzáérni.

9. Miután I. Mátyás magyar király több évig fogságban tartotta, Țepeș harmadszor is visszatért volna havasalföldi trónra, de – valószínűleg az ellenpárt bojárjai – felkoncolták. Bár Vlad halálának körülményei ismeretlenek, arról több forrás is beszámol, hogy fejét mézben tárolva Konstantinápolyba szállították, ahol egy karóra tűzve közszemlére tették.

10. Romániában Țepeș a legendák ellenére – főként félelmet nem ismerő törökellenes küzdelme miatt – a nemzeti ikonok egyike.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár