2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség Mengeléről

2015. április 29. 11:08

1. Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, Josef Mengele (1911-1979) német SS-tiszt a foglyokon végzett embertelen, brutális kísérleteivel vált hírhedtté.

2. Mengele családja már a második világháború előtt igen tehetős volt. Josef Mengele főleg apja, a Karl Mengele&Fiai nevű, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó vállalat alapítója, Karl pénzének és befolyásának köszönhette, hogy a világégés után Dél-Amerikába szökhetett.

3. Mengele a második világháborúban egy ideig a keleti fronton teljesített szolgálatot, ahol egy gépkocsizó SS-hadosztály sebesültjeit gyógyította. Miután kimentett két német katonát egy égő tankból, a Vaskereszt első osztályával tüntették ki.

4. Josef Mengele 1943-ban érkezett az auschwitzi haláltáborba, hogy az SS fajnemesítő törekvéseivel az ikerszületések titkát kutassa. Mengele összes kísérlete antropológiai tárgyú volt.

5. Fanatikus kísérletezései során semmitől sem riadt vissza: voltak, akiknek összevarrta a vénáit, hogy mesterségesen sziámi ikrekké tegye őket, másoknak pedig gyilkos injekciót adott be, s megfigyelte, hogyan reagál rá szerveztük.

6. Mengelét főként az ikrek érdekelték: háromezrükön folytatott kísérleteket, amelyeket közülük végül csak 285-en élték túl.

7. A "halál angyala" néven ismert orvos Auschwitz 10-es blokkjában dolgozott. Itt rendszeresek voltak az altatás nélkül végzett operációk, csonkítások, valamint a lepra-és tífuszbaktériummal történő oltások.

8. Mengele 1949-ben szökött Dél-Amerikába. Bár élete bujkálással töltött utolsó három évtizedéről keveset tudunk, nem kizárt, hogy folytatta az auschwitzi táborban megkezdett emberkísérleteit.

9. Bár 1960-ban izraeli ügynököknek sikerült Argentínában a nyomára akadniuk, de mivel Adolf Eichmann tartózkodási helyéről is ekkor szereztek tudomást, a Moszad úgy döntött, inkább Eichmannra összpontosít, így a halál angyalának sikerült ismét eltűnnie - ezúttal Brazíliába.

10. Mengele 1979. február 7-én a tengerben fürdött, amikor infarktust kapott és meghalt. A São Paulo szövetségi államban található Embu das Artesben, Wolfgang Gerhard néven temették el. A család, amely befogadta, egészen 1985-ig megtartotta a titkot, sírhelyét csak ekkor fedték fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár